Utrikes.

2021-02-22 16:45
Sand och damm från Saharaöknen lade sig igår som ett dis över Algeriets huvudstad Alger.  Bild: Fateh Guidoum/AP
Sand och damm från Saharaöknen lade sig igår som ett dis över Algeriets huvudstad Alger.
Puffetikett
Dagens ETC

Ökensanden kan färga solnedgången röd

Idag får Europa påhälsning av Saharaöknen. Närmare bestämt är det ovanligt starka vindar som väntas föra med sig sand från Nordafrika ändå upp till Skandinavien. 

Är måndagens solnedgång ovanligt röd där du bor? I så fall kan det bero på att solstrålarna på vägen till din näthinna passerar genom en ovanligt stor mängd sand från Saharaöknen i norra Afrika.

Att sand från Sahara sprids med vinden över världen är inte särskilt ovanligt, men däremot att den når så högt som till Skandinavien. I vanliga fall brukar inte spridningen leda till märkbara effekter annat än i Medelhavsområdet.

– Ja, sånt här händer med jämna mellanrum, och ju närmare ökenområdet man befinner sig, desto vanligare är det. Just nu är det dock en extrem situation med kraftiga vindar som gör att sanden kan nå ända hit, säger Joakim Langner, luftmiljöforskare vid SMHI.

Att sanden sprider sig över Europa ökar risken för försämrad luftkvalitet och således för människors hälsa, men enligt data från Copernicus-CAMS – EUs tjänst för övervakning av atmosfären – tycks detta bara gälla upp till Mellaneuropa – norröver kommer sanden att ha tunnats ut alltför mycket för att innebära några större risker.

Livsnödvändigt för flera ekosystem 

Huruvida de pågående klimatförändringarna har ett finger med i spelet kan Joakim Langner inte svara på.

– Nej, det är ju inte min expertis. Jag har själv inte heller sett någon studie som tittat specifikt på detta, men det skulle samtidigt inte förvåna mig om det fanns forskning kring det. Särskilt i Medelhavsområdet borde de ju ha tittat på det, säger han.

Även om det kan låta negativt med att ökensand sprids över världen, särskilt avseende risken för negativa effekter på människors hälsa, är fenomenet också helt naturligt och livsnödvändigt för flera ekosystem. Till exempel bidrar ökensanden som i vanliga fall blåser iväg västerut till att föra näring och mineraler till Atlanten och till regnskogar i Syd- och Mellanamerika.