Utrikes.

2021-01-12 16:30
Bild: AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Ocasio-Cortez efter stormningen: ”Många var nära att bli dödade”

Alexandria Ocasio-Cortez var en av dem som befann sig i Kapitolium i onsdags förra veckan när kuppmakarna attackerade byggnaden och därmed också den amerikanska demokratin.

Nu ber hon via sin Instagram om tid för att smälta traumat.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”I ärlighetens namn var onsdagens attack så traumatiserande att många av oss behöver några dagar för att bearbeta det hela.”

Med de orden stämplade amerikanska kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez på måndagen ut från sin Instagram och lovade att återkomma för att berätta mer om skräcktimmarna när Trumpanhängare förra veckan stormade Kapitolium i Washington i vad som av allt att döma var ett försök till statskupp med syfte att låta avgående presidenten Donald Trump vara kvar på sin post.

I inlägget – en temporär, så kallad ”story”, där hon ber om ursäkt för att inte ha uppdaterat sin Instagram med några redogörelser från kuppförsökets epicentrum – är hon noga med att inte glömma att det var fler än bara kongressledamöter som befann sig i livsfara. 

”Många, många människor var nära att bli dödade: kongressledamöter, anställda tjänstemän, städare och serveringspersonal, etc”‚ skriver hon och påminner därmed om att de potentiella offren för kuppmakarna var fler än bara valda politiker.

För den som tvivlar på nyhetsvärdet i att en amerikansk politiker, om än relativt känd även i Sverige, pausar Instagram kan det vara värt att påminna om att just Alexandria Ocasio-Cortezs Instagramkonto har hyllats inte bara för att hon ger en inblick i en politikers liv, utan också för att kontot blivit ett skyltfönster för folkvalda kvinnor – Ilhan Omar, Ayanna Pressley och Rashida Tlaib är några av dem som återkommande dyker upp i Alexandria Ocasio-Cortezs Instagramflöde. 

Instagram har för dem blivit ett sätt att göra sig både sedda och hörda i en miljö där kvinnor alltför ofta ignoreras av både manliga kollegor och av gemene – ordagrant i det här fallet – man.