ANALYS.

2017-04-21 13:00
”Varför Theresa May svängde så plötsligt om att utlysa val är svårt att svara på,” skriver Andrea Wesslén Bild: Andrew Yates/AP/TT
”Varför Theresa May svängde så plötsligt om att utlysa val är svårt att svara på,” skriver Andrea Wesslén

Nyval i Storbritannien – det här betyder beskedet

Sex frågor och svar om nyvalet. Dagens ETC:s Andrea Wesslén reder ut frågetecknen.

1. Varför utlyser hon val – hon sa ju så sent som 20 mars att det inte skulle bli så?

Det finns flera anledningar till att det är fördelaktigt för den brittiska regeringen, med Theresa May i spetsen, att utlysa val just nu. Det konservativa torypartiet leder stort i opinionsundersökningarna, Theresa May ses i samma undersökningar som en mycket mer trovärdig premiärminister än Labourledaren Jeremy Corbyn, som sedan tidigare har lovat att partiet kommer rösta för ett nyval.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Dessutom har Brexitförhandlingarna med EU inte kommit någonstans, vilket innebär att ingen har hunnit bli besviken än.

Utöver detta behöver Theresa May, som inte tidigare har lett Tories i ett val, ett tydligare mandat, någonting hon kan få om partiet vinner ett val under henne.

Varför Theresa May svängde så plötsligt om att utlysa val är svårt att svara på – ministrarna i regeringen ska inte ha fått reda på planen förrän morgonen hon gick ut med den. Men vissa menar att hon skyndar på valet för att det ska ske innan Jeremy Corbyn ersätts av en annan ledare, som kanske går bättre i opinionen.

2. Hur kommer britterna att rösta?

Troligtvis konservativt. Tories ligger ungefär 20 procentpunkter framför Labour i de senaste opinionsundersökningarna. Andelen väljare som röstar på ett parti är inte alltid relevant i det brittiska systemet med enmansvalkretsar, men en så här stor ledning i opinionen har Tories i regeringsställning inte haft sedan 1983, strax innan Margaret Thatcher valdes om.

Men det mobiliseras åt andra håll – det brittiska gröna partiet vi se ett samarbete mellan sig själva, Labour och Liberaldemokraterna, enligt dem det enda sättet att ”stoppa Tories från att ytterligare förstora vårt land i flera generationer”. 

Skotska SNP har också sagt att de är villiga att ställa sig bakom och vilja vara en del av en sådan regering, även om både Jeremy Corbyn och Liberaldemokraternas Tim Farron tidigare har ställt sig tveksamma till en sådan lösning.

Även bland vanligt folk mobiliseras det mot Tories – bland annat sprids listor om hur man kan rösta strategiskt för att regeringspartiet inte ska vinna

3. Hur kommenterar Jeremy Corbyn beskedet? Finns det chans att han kan mobilisera inför valet?

Jeremy Corbyn har sagt att han välkomnar nyvalet, någonting han de senaste månaderna har sagt att han skulle göra. Trots sviktande opinionssiffror har Labour rekordmånga medlemmar. Partiet är djupt splittrat när det gäller åsikterna om Jeremy Corbyn, både på toppen och bland väljarna.

4. Kan Labour hålla ihop som parti i valkampanjen?

Ja, det kan de nog. Även Labourmedlemmar och Labourledamöter som motsätter sig Jeremy Corbyns ledarskap kommer att kampanja för partiet. Den stora frågan är vad som händer i partiet efter valet, oavsett valutgången.

5. Theresa May har sagt att hon inte tänker ställa upp i tv-debatter inför valet – varför?

Det är vi många som undrar. Själv säger Theresa May att det handlar om att hon hellre vill ”träffa folket” och att alternativen i valet redan är klara.

Hennes motståndare anklagar henne för att vara feg, att fly från granskningar och för att ”förakta folket”. Theresa May har sagt att hon inte kommer att ändra sig i frågan – men det sa hon också om att inte utlysa nyval.

6. Vad har svenskarna svårast att begripa om Storbritannien?

När det gäller hur valen fungerar så är det nog främst enmansvalkretsarna som svenskarna har svårast att begripa. I Storbritannien röstar alltså varje valkrets fram en parlamentsledamot, någonting som bland annat gör det svårt för mindre partier att ta sig in i parlamentet. 2015 fick exempelvis Ukip knappa 13 procent av rösterna, men bara ett mandat av 650.