Utrikes.

2017-09-16 14:30
  • Trump Tower i New York. Foto: Kathy Willens/AP/TT
    Trump Tower i New York.
  • Organisationen Public Citizen har gott igenom presidentens finansiella rapportering och funnit att han har intressen i över 500 företag. 
    Organisationen Public Citizen har gott igenom presidentens finansiella rapportering och funnit att han har intressen i över 500 företag. 
  • Intressekonflikterna är tydliga, som exempelvis hans vana att arbeta från Mar-a-lago, som han själv äger.
    Intressekonflikterna är tydliga, som exempelvis hans vana att arbeta från Mar-a-lago, som han själv äger.

Nytt projekt kartlägger Trump-imperiet

USA:s president Donald Trump hävdar att han separerat sig själv från sina företagsintressen. Men en ny analys visar att han är den direkta ägaren av nästan 400 affärsenheter. Organisationen Public Citizen, som står bakom analysen menar att det är ett katastrofrecept.

Förra tisdagen lanserade den amerikanska organisationen Public Citizen ett nytt projekt med sikte på att dokumentera Donald Trumps långtgående affärsintressen och sätta ljuset på det trängande behovet av att presidenten offentliggör sin skattedeklaration så att amerikaner får insyn i vidden av hans affärspositioner och hur dessa kan påverka hans politiska beslut.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vår nuvarande president har två jobb: ledare av den fria världen och ägare av hundratals affärsenheter världen över. Den kombinationen är giftig för demokratin, säger Michael Tanglis, senior forskare på Puplic Citizens granskningsenhet som har koordinerat projektet.

I en rapport med namnet ”President Trump Inc.”, som släpptes i samband med att projektet lanserades, framhåller forskare att trots Donald Trumps ihärdiga vägran att offentliggöra sin deklaration, finns överhängande bevis för ”ett massivt konfliktproblem baserat på vad vi redan vet genom hans finansiella rapportering.

Public Citizens analys av tillgängliga offentliga dokument fann att Donald Trump har skapat minst 49 affärsenheter sedan han meddelade sin ambition att bli Republikanernas presidentkandidat den 16 juni 2015.

Omkring hälften av dessa enheter är enligt rapporten relaterade till projekt i utlandet, däribland Argentina, Indien, Saudiarabien och Indonesien.
Därutöver visar analysen att han sju dagar efter han meddelat sin kandidatur skapade fler affärsenheter än någon tidigare dag. Dessa affärer var relaterade till projekt i Indonesien.

Rapportförfattarna menar att Donald Trumps åtgärder för att distansera sig från sitt affärsimperium var kosmetiska, som bäst.

– Risken för konflikter med egenintresset och korruption är lika stor som om det inte fanns någon separation alls, noterar Michael Tanglis.

Till projektet finns en interaktiv karta och ett nedladdningsbart dataset, som släpptes i samband med rapporten, som visar komplexiteten i Donald Trumps affärsförbindelser, och visar ett stort antal potentiella intressekonflikter.

– Vetskapen om att Trump fortfarande i slutändan ensam kontrollerar sina företag är tillräckligt för att misstänka korruption, lägger Michael Tanglis till.

– Det är ett katastrofrecept.

Lisa Gilberg, vice president på Public Citizens rättsenhet, menar att det är ett hån mot allmänhetens förtroende att han vägrar distansera sig från detta växande företagsimperium.

– Informationen i den här rapporten borde vara en stridssignal till kongressen att kräva att han lämnar in sin deklaration och för att inrätta mekanismer som hindrar att Trump använder sitt ämbete för att berika sig själv.

Just nu finns flera stämningar mot Donald Trump som hävdar att han använt sitt ämbete för att göra vinst.

Michael Tanglis skriver i rapporten att även om Donald Trump saknar motstycke genom att vara den första presidenten med ett globalt företagsimperium är han icke desto mindre en naturlig kulmen på det decennielånga strupgrepp rika människor och företag haft på den politiska makten.

– Allt för länge har de haft ett oproportionerligt inflytande över politiken genom att fylla politikernas fickor, vilka i sin tur formar politiken till deras fördel, slår han fast.

Texten är tidigare publicerad på Commondreams.org, och lyder under Creative commons-licens 3.0.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.