Utrikes.

2021-05-02 11:28
Alex Salmond.
Alex Salmond.
Puffetikett
Dagens ETC

Nytt nationalistparti kan splittra skotska väljarna

I startfältet när Skottland går till val finns några nya partier. Mest uppmärksamhet har partiet Alba fått. Det leds av före detta förstaministern Alex Salmond som lämnade SNP när han anklagades för sexuella trakasserier.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Albas slogan är ”partiet som bryr sig lika mycket om Skottlands självständighet som du gör” och partiet profilerar sig som mindre försiktigt än skotska nationalistpartie SNP när det gäller självständighet.

Förhandlingar om självständighet ska inledas redan samma vecka som det nya parlamentet samlas och en ny folkomröstning ska hållas inom ett år, säger Alba medan Nicola Sturgeon och SNP nöjer sig med en ny omröstning under första halvan av mandatperioden, alltså senast 2023. Mycket av skriverierna kring Alba har, ganska naturligt, handlat om Alex Salmond. Salmond har i perioder lett SNP och mellan 2007 till 2014 var han Skottlands förstaminister.

Salmond avgick som partiledare efter att skottarna röstade nej till självständighet från Storbritannien 2014, men satt i parlamentet i London ett par år och var fortsatt partiets utrikespolitiska talesperson. Detta tills han 2018 avgick efter att han anklagats för flera fall av våldtäktsförsök och sexuella trakasserier. 2019 greps och åtalades han för brotten och i samband med en rättegång i mars 2020 frikändes han. I slutet av mars tog han över Alba.

Splittrar väljare

Som politisk figur splittrar Alex Salmond många av väljarna, inklusive de som tidigare stöttat honom. Och trots att han talar om en politisk allians med SNP finns starkt motstånd även i det gamla partiet, inte minst för att Alba väntas ta röster från SNP:s väljarbas. Nicola Sturgeon, som var Salmonds vice partiledare innan hon själv tog över, säger att hon efter rättegången mot honom inte ser det som lämpligt att han innehar ett offentligt ämbete, trots att hon poängterar att hon inte ifrågasätter att Salmond frikändes.

– Under rättegången verkade han antyda att han hade betett sig på sätt som inte alltid varit lämpliga, för mig erkände han någonting som jag ser som djupt olämpligt och han har aldrig riktigt tagit itu med det, aldrig reflekterat och varit redo att säga att ”jag ångrar det och skulle inte göra om det i framtiden”, säger Sturgeon i en intervju med Guardian.

Kan få mandat

Vad har Alba då för chans i valet? Enligt en färsk opinionsundersökning publicerad i The Scotsman kan de få så många som fem av parlamentets 129 mandat.

– Alba lockar delarna av nationaliströrelsen som vill att en andra folkomröstning ska ske snabbt och som fortfarande beundrar Salmond, säger opinionsundersökningsexperten John Curtice till The Scotsman.

Så röstar Skottland

Den 6 maj får skottarna två röster till parlamentet – en till den lokala valkretsen och en regional.

73  av de 129 parlamentsledamöterna utnämns för att de har fått flest röster i sin valkrets.

De åtta regionerna har sedan sju mandat var att fördela till de partier som har fått flest regionala röster.