Utrikes.

2019-08-06 11:15
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern talade igår med media om lagförslaget om att legalisera aborter. Bild: Nick Perry/AP
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern talade igår med media om lagförslaget om att legalisera aborter.
Puffetikett
Dagens ETC

Nya Zeeland vill legalisera aborter

Nya Zeelands regering har lagt fram ett lagförslag som legaliserar aborter för alla kvinnor tills 20 veckan.

”Aborter är den enda medicinska förfarandet som fortfarande är ett brott i Nya Zeeland, det är dags att ändra på det”, säger justitieminister Andrew Little i ett uttalande.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I årtionden har kvinnor i Nya Zeeland kämpat för möjligheten att göra abort på ett smidigt och lagligt sätt. Nu ser det ut att bli verklighet, efter regeringens förslag. Terry Bellamak, chef på den lokala aborträttsorganisationen ALRANZ är positiv men inte helt nöjd.

– Det är ett enormt steg framåt och en stor bedrift. Men det finns detaljer i den nya lagen som inte är så bra som de kunde ha varit, säger han till The Guardian.

Hårt reglerat

I dag är det bara lagligt att göra abort i Nya Zealand om det rör sig om incest, fosteravvikelser, psykiska funktionshinder eller om där moderns fysiska eller mentala hälsa allvarligt riskeras. Andra faktorer som beaktas, men som inte är självständiga grunder för abort, är sexuella övergrepp och extrem ålder.

I det nya lagförslaget, som för första gången kommer att tas upp i parlamentet på torsdag, ska inga sådana grunder behöva åberopas för de som vill avsluta en graviditet före den tjugonde veckan, det vill säga två veckor senare än vad som gäller i Sverige. Om lagen blir verklighet ska kvinnor fram till dess kunna gå direkt till en abortklinik utan att behöva rådgöra med en läkare först, rapporterar The Guardian. Aborträttsförespråkarna ifrågasätter gränsdragningen vid 20 veckor.

– Det kan ske ultraljudsscanning i tjugonde veckan och då ges det väldigt lite tid för att överväga resultaten, säger Terry Bellamak.

I propositionen finns också ett förslag om att införa ”säkra zoner” kring abortkliniker, i syfte att protester ska kunna hållas undan så att kvinnorna slipper möta dem. Det finns dock inga tydliga regler kring när sådana zoner ska upprättas, menar kritiker.

– Dessa områden verkar vara reaktiva snarare än proaktiva, eftersom det ska beslutas om de från fall till fall. Innebär det att patienterna ska behöva drabbas av trakasserier och hot innan de kan ansöka om att en säker son ska upprättas? frågar sig Terry Bellamak.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Aborträtten i världen

Enligt världsorganisationen WHO dör ungefär 47 000 flickor och kvinnor varje år till följd av farliga och olagliga aborter.

Latinamerikanska Nicaragua, El Salvador och Dominikanska republiken hör till de få länder i världen som har totalförbud mot aborter, även om kvinnans liv är i fara. Detta gäller även i Vatikanstaten.

Malta är det enda EU-landet som har ett totalförbud mot abort. En kvinna som gör abort riskerar mellan 1,5 och 3 års fängelse.

Aborträtten i Sverige

Den svenska abortlagstiftningen träddes i kraft 1975 och innebär fri abort upp till 18:e graviditetsveckan. Därefter kan abort beviljas vid särskilda skäl fram till 21 veckor och sex dagar.

90 procent av alla aborter i Sverige utförs före vecka 12.