Utrikes.

2019-08-12 14:00
Christian Chavez/AP / Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Nya Zeeland har köpt tillbaka 10 000 skjutvapen

Nya Zeelands regering har konfiskerat tusentals skjutvapnen som en del av det återköpsprogram som sjösattes i svallvågorna av Christchurch-attentaten. Utvecklingen beskrivs som ett trendbrott.

Efter terrorattackerna mot moskéerna i Christchurch, där 51 människor mördades av en australiensisk man från vitmakt-rörelsen, har Nya Zeelands regering tagit krafttag mot vapendistributionen i landet. 

Premiärministern Jacinda Arden drog snabbt igenom ett lagförslag i parlamentet som förbjöd halv-automatiska skjutvapnen och avsatte drygt en miljard kronor för att köpa tillbaka dessa från marknaden. 

Satsningen har gett resultat. På mindre än en månad har över 10 000 skjutvapnen köpts tillbaka och ytterligare 1300 har under amnesti lämnats in till polisen. 

”Vi har varit riktigt nöjda med Nya Zeelands engagemang och vi ser fram emot att fler människor kommer att delta i återköpsprogramet under de kommande månaderna” säger polisen i ett uttalande, enligt CNN

Bryter trend  

Minskningen av vapenförsäljningen i Nya Zeeland är ett trendbrott mot hur utvecklingen brukar se ut efter masskjutningar. Enligt en studie som publicerades i tidskiften Jama Network Open så ökade försäljningen av skjutvapen dramatiskt i 20 procent av de städer som nyligen utsatts för attentat. 

En sådan utveckling har senast rapporterats om i El Paso, Texas, där 22 människor mördades på köpcentret Wallmart av en gärningsman som uttryckt sitt stöd för terrorattackerna i Christchurch. I flera artiklar vittnar nu butiksägare om en rusning till vapenavdelningarna. 

Tillskillnad från Nya Zeeland, och även Australien som efter terrorattacken på Tasmanien 1996 genomförde omfattande förändringar i sina vapenlagar, har några sådana initiativ ännu inte tagits i USA. 

Osäker omfattning 

Exakt hur framgångsrik som lagstiftningen, och den efterföljande återköpningskampanjen, varit på Nya Zeeland är däremot svårt att fastställa. I landet krävs vapenlicens för innehav, men du behöver inte registrera hur många vapen du har, vilket gör det omöjligt att veta med säkerhet hur många vapen som är i omlopp. 

Polisen uppskattar att det finns runt 1,2 miljoner - alltså drygt ett vapen på var fjärde medborgare - men de vet inte hur många av dessa som är halvautomatiska. 

Ägare av dessa numera illegala skjutvapen har fram tills 20 december på sig att lämna in dem till polisen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Länderna med flest vapen per 100 invånare 

1. USA - 101 
2. Serbien - 58
3. Jemen - 55
4. Cypern - 36 
5. Saudiarabien - 35
6. Irak - 34 
7. Uruguay - 32
8. Norge - 31
9. Frankrike - 31
10. Kanada - 30
21. Nya Zeeland - 23 

Källa: worldatlas.com