Utrikes.

2018-08-08 11:10
  • Hemlös man  i Auckland,  Nya Zeeland. Bild: CC BY-NC-ND 2.0
    Hemlös man i Auckland, Nya Zeeland.
  • Prince Charles gnuggar näsa  med maoriern Lewis Moeau.
    Prince Charles gnuggar näsa med maoriern Lewis Moeau.
Puffetikett
Dagens ETC

Nya Zeeland – ett tudelat socialt föredöme

Betald ledighet för den som vill lämna en våldsam relation, första land i världen med kvinnlig rösträtt och en social progressivitet som går tillbaka till 1890-talet. Men också det OECD-land som har flest andel hemlösa. Nya Zeeland är kontrasternas land.

Ibland ger siffror de bästa bilderna. Som i fallet Nya Zeeland. Landet som i undersökning efter undersökning ligger i tätklungan när det rankas vilka nationer som anses allra bäst att leva i.

Som 2017, då Nya Zeeland prickade in 17 förstaplatser i det årets Social Progress Index, en årlig sammanställning av 128 av världens länder och deras förmåga att ombesörja sina invånares sociala rättigheter, av deras välfärdssystem och klimatarbete. Vilket i slutänden räckte till en niondeplacering bland världens bästa länder.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det finns fler siffror. Nyligen rapporterade Dagens ETC om att Nya Zeeland som första land i världen infört tio dagars betald ledighet för personer som är offer för våld i hemmet, dagar som är tänkta att användas till att bryta upp relationen, sätta sig själv och sina barn i säkerhet och hitta ett nytt boende.

Förbud vid behovs-anställningar

För någon vecka sedan rapporterade Dagens ETC också om ett försök hos nyzeeländska investmentbolaget Perpetual Guardian med fyradagarsvecka och bibehållen heltidslön. Som resulterade i en 20-procentig produktivitetsökning hos de anställda och dessutom en högre grad av självupplevd tillfredsställelse hos arbetstagarna.

Inte bara var försöket initierat av företagets grundare, det var också ett uttalat sätt att minska löneklyftan mellan män och kvinnor – eftersom det är de sistnämnda som efter sin mammaledighet oftast går ned i arbetstid och på så sätt halkar efter i löneutvecklingen.

För två år sedan klubbade parlamentet igenom en lag som – till skillnad från hur det är i Sverige med våra sms-anställningar – förbjuder arbetsgivare att vid behov anställa personer utan att samtidigt garantera dem en minsta arbetstid.

Kvinnor i toppen

Lägg till att Nya Zeeland var första land i världen att ge kvinnor rösträtt och att landet för över tio år sedan också var det första att ha en regering och statsbildning där de fem högsta ämbetena innehades av kvinnor – det tar inte slut där, se vår sammanställning här bredvid – så tornar bilden upp av ett socialt paradis. Utöver att öns natur länge burit epitetet.

Frågan infinner sig snabbt: Vad är hemligheten?

Enligt Peter Dunne, ledare mellan 2002 och 2017 för mitten-vänsterpartiet United Future, är svaret enkelt. ”Vi är ett mindre, mer intimt samhälle” och har ”en större förmåga att snabbt hitta ett gemensamt synsätt i olika frågor”, förklarade han enligt stuff.co.nz när han 2017 ombads att jämföra landet progressivitet med storebror och ekonomiskt starkare Australien. Med tanke på ölandets isolerade läge strax öster om just Australien, med bara Stilla havet så långt ögat når, torde jämförelsen vara giltig även med andra länder.

Å andra sidan har landet en mörk baksida, en som inte lika ofta når fram till rapporterna om dess progressivitet och topplisteplaceringar på olika sociala index.

Landet har till exempel den högsta andelen hemlösa av alla 35 OECD-länder. Av dessa är en tredje­del maorier, trots att ursprungsbefolkningen bara utgör omkring 15 procent av befolkningen. Och precis som Sverige tycks Nya Zeeland ha en annalkande bostadskris, med huspriser som under det senaste decenniet ökat 60 procent mer än lönerna.

Det är också människors bostadssituation som är den variabel som hindrar Nya Zeeland från att klättra högre på olika välfärdssammanställningar. 2017 visade det sig att den fattigaste tiondelen av befolkningen, efter att deras boendekostnader var betalda, hade mindre pengar kvar än vad samma tiondel hade på 1980-talet.

Dagens nyzeeländska regering, ledd av 37-åriga premiärministern Jacinda Ardern, är väl medvetna om problemet. I sin första budget från i våras avsatte regeringen drygt 23 miljarder under en femårsperiod till nya offentliga utgifter, bland dem ett statligt program för bygge av billiga bostäder. 100 000 nya inom en tioårsperiod är tanken.

Pengar borde finnas. Landets ekonomiska boom väntas fortsätta, med en ekonomisk tillväxt på nästan fyra procent, dubbelt så mycket som i världens övriga rika länder, enligt uppskattningar från Internationella valutafonden.

Problemet är att underhållet av infrastrukturen släpar efter och att det inte tycks finnas tillräckligt stor arbetskraft inom byggsektorn för att genomföra regeringens löften om bostäder.

Stora utsläpp av växthusgaser

Ännu ett problem som Nya Zeeland dras med är den höga självmordsfrekvensen samt våld i hemmet. Vad gäller det förstnämnda placerar sig landet på 69:e plats i ovan nämnda Social Progress Index.

Det största hotet mot landet kommer dock från dess utsläpp av växthusgaser, som förärar Nya Zeeland plats 89 av 128 länder. 2015 hade landet, jämfört med 1990 års nivåer, riktmärket för Parisavtalet, ökat sina utsläpp med nästan 25 procent. Och per person räknat, kanske på grund av just hög levnadsstandard, låg Nya Zeeland 2017 på sjunde plats bland de värsta nedsmutsarna.

Läs vidare på nästa sida: Första landet att ge kvinnor rösträtt

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter