Utrikes.

2017-11-13 17:45
Många sänds till träningsläger i Libyen där de får militär utbildning av ärrade al-Qaida-soldater. På bilden syns islamist-krigare i strider om Tripolis flygplats.  Bild: TT/AP
Många sänds till träningsläger i Libyen där de får militär utbildning av ärrade al-Qaida-soldater. På bilden syns islamist-krigare i strider om Tripolis flygplats.

IS nya front – afrikanska länder

När IS, al-Qaida och andra jihadister blir allt svagare i Syrien och Irak flyttas den främsta fronten till Afrika.

I dag pågår ett krig som växer i styrka i länderna Nigeria, Niger, Mali, Tchad, Burkina Faso, Mauretanien och Kamerun. Även Sverige deltar med soldater i kriget.

Fattigdom, korruption, svaga regeringar och valfusk öppnar vägen för de jihadistiska grupperna. Ur den många gånger hopplösa situationen i länderna får de radikala terrorgrupperna ett allt större stöd och många unga ansluter sig till dem.

Många sänds till träningsläger i Libyen där de får militär utbildning av ärrade al-Qaida-soldater. Hans-Jakob Schindler som på uppdrag av FN:s säkerhetsråd koordinerar insatser och följer sanktionsbesluten är oroad av utvecklingen:


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Speciellt oroande är det ökande antalet utländska terrorister och närvaron av globala grupper med ursprung i lokala al-Qaida-grupper.

Även IS har märkbart ökat sin närvaro, framför allt sedan terrorgruppen Boko Haram deklarerade sin anslutning till nätverket.

Boko Haram har också utvidgat sin verksamhet från Nigeria till att också innefatta Niger, Tchad och Kamerun och är den enskilt starkaste jihadistiska gruppen i området. Att Boko Haram flyttar delar av sin verksamhet till grannstaterna beror också på att den nigerianska armén genomfört stora aktioner mot gruppen i Nigeria.

”Utökar sitt samarbete”

Från att tidigare konkurrerat med varandra har observatörer nu kunnat se ett ökande samarbete mellan de olika jihadistiska organisationerna. General David M Rodiguez från USA:s Afrikakommando varnade för samarbetet i ett uttalande till den amerikanska kongressen i mars i år:

”Terrorister anslutna till en rad olika grupper utökar nu sitt samarbete när det gäller rekrytering, finansiering, träning och operationer. Och detta gäller inte bara inom dessa länder utan i hela Afrika och internationellt.”

Efter det har en rad attacker genomförts enligt samma modeller, det har handlat om både självmordsattacker och attacker med kommandosoldater. För ett par veckor sedan dödades också fyra specialsoldater från USA i en aktion i Mali.

Ytterligare ett tecken på ökad samordning är att två av de viktigaste organisationerna, al-Qaida i Maghreb och Al Mourabitoun, nu har återförenats efter en långdragen och våldsam splittring.

Lokal militärstyrka

Ledarna för de två grupperna är bägge algerier och har bägge deltagit i krigen i Afghanistan under 1980-talet. Detsamma gäller för en tredje nyckelperson som leder gruppen Ansar al-Shariah i Tunisien – den grupp som misstänks ha legat bakom de spektakulära attackerna på en turistanläggning i Tunisien förra året och attacken på Bardo-muséet i Tunis i mars i år. Sammanlagt dödades ett 60-tal människor i terrordåden.

För att motverka de jihadistiska gruppernas utbredning satsar EU nu 500 miljoner kronor på att sätta upp en lokal militärstyrka bestående av soldater från Mauretanien, Mali, Burkina Faso, Niger och Tchad.

– Stabiliteten i detta område är avgörande inte bara för Afrika utan också för Europa, slog EU:s utrikesminister Federica Mogherini fast vid ett besök i Malis huvudstad Bamako.

Flera europeiska länder bidrar också med soldater som bekämpar de jihadistiska terrororganisationerna. Sverige har cirka 325 militärer placerade i Mali, 15 instruktörer och 310 stridande soldater.

Riktas mot européer

Området, som kallas Sahel, är mycket hårt drabbat av klimatförändringar, fattigdom och bristande framtidsutsikter. FN:s sändebud till Sahel, Hiroute Guebre Sellassie, deklarerade redan 2015 att upp mot 41 miljoner unga personer ”står inför hopplöshet” och valen står mellan framtvingad migration eller att gå med i extremistgrupper. Sedan dess har ingenting förändrats.

Att EU engagerar sig i området beror till stor del på att en stor andel av de flyktingar som försöker ta sig till Europa via Libyen kommer från länderna i Sahel.

Al-Qaidas attacker i området har också i hög grad riktats mot européer, inklusive bombningar av hotell och restauranger som främst haft utländska besökare. Gruppen har också genomfört en rad kidnappingar av européer, en av dem var svenska Johan Gustafsson, som frigavs av al-Qaida för en tid sedan.

Ligger söder om Sahara

Området som kallas Saleh ligger söder om Sahara och sträcker sig från Atlanten till Röda Havet. Det är dock i de centrala och västliga delarna som jihadisterna stärkt sig.

Den islamistiska radikaliseringen kommer från norr och de arabiska staterna Algeriet, Marocko, Tunisien och Libyen och i andra hand inifrån de muslimska staterna och från Nigeria där Boko Haram spelar en central roll.

EU betalar de afrikanska staterna pengar till upprustning av deras krigsmakter för att de ska stoppa de jihadistiska organisationerna. Sverige har också 325 militärer stationerade i Mali.

En viktig anledning för EU att stödja staterna i området är att på så sätt försöka få stopp på migrationen från området. En stor del av de flyktingar som korsar ­Medelhavet för att komma till Europa kommer från Sahel.