Utrikes.

2019-05-15 18:44
Bild: AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Ny rapport: Malta bäst på hbtqi-rättigheter

Hbtqi-personers rättigheter skiljer sig markant mellan olika länder i Europa. Det visar ILGA Europas årliga rapport som granskar ländernas lagstiftning i frågan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sverige landar, med 62 procent uppfyllelse av kriterierna, på en tiondeplats av 49 granskade länder.

Varför Sverige inte hamnar högre upp beror på ett flertal saker. RFSL förklarar att det dels handlar om att asylsökande hbtqi-personer inte kan garanteras sina rättigheter med den nuvarande lagstiftningen. Men också att transpersoner ännu inte har möjlighet att själva bestämma över sina liv och kroppar. Medan byte av juridiskt kön i andra länder är kopplat till självidentifikation, är det i Sverige mer kopplat till ett utredningsförfarande.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Malta i topp

De två länder som i högst utsträckning lever upp till ILGA:s kriterier är Malta, med 90 procent, och Belgien, med 73 procent. Längst ner på listan finner vi länder som Ryssland, Armenien och Azerbajdzjan med ett spann på 10–3 procent.

Sandra Ehne, RFSL:s förbundsordförande, förklarar i ett pressmeddelande att mätningen förvisso visar vilka lagliga rätter som finns gällande skydd och vård i de olika länderna. Men att lagstiftningen ändå inte reflekterar fullt ut hur det är att leva som öppen hbtqi-person i ett specifikt land. Detta eftersom mätningen inte säger någonting om personers förutsättningar att nyttja rättigheterna eller vilka normer som råder.

Nytt för årets ILGA-rapport är att flera delar om intersex­personers rättigheter har inkluderats. Där konstateras det att mycket rättighetsarbete fortfarande återstår.

Hbtqi

Hbtqi står för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera och intersexpersoner.

ILGA Europa är en oberoende och internationell organisation som verkar för politisk, juridisk och social förändring. De samlar drygt 600 organisationer från 54 länder i Europa och Centralasien.