Hälsa.

2020-06-26 14:10
Spelet Endeavor RX har godkänts som behandling mot adhd. Bild: Akili Interactive
Spelet Endeavor RX har godkänts som behandling mot adhd.
Puffetikett
Dagens ETC

Ny adhd-behandling: Spela tv-spel

Barn med adhd kan i USA, från och med i måndags, bli förskrivna tv-spelande. Detta sedan ett specifikt spel, framtaget för detta ändamål, har godkänts av landets motsvarighet till Läkemedelsverket.

– Detta erbjuder en icke-drogrelaterad behandling mot adhd, säger FDA-chefen Jeffrey Shuren.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den amerikanska myndigheten FDA (Food and drug administration) har godkänt en tv-spelsbaserad behandling mot koncentrationssvårigheter vid adhd, rapporterar CNN. Tv-spelet, som tagits fram specifikt för detta ändamål och heter EndeavorRx, blev godkänt i måndags och kommer att kunna skrivas ut som behandling till barn mellan åtta och tolv år med en speciell typ av adhd. Tv-spelsbehandlingen ses som ett komplement till beteendeterapi och adhd-läkemedel.

– Det här spelet, EndeavorRx, erbjuder en icke-drogrelaterad möjlighet för behandling av typiska adhd-symptom hos barn och är ett bra exempel på det växande antalet varianter av digitala behandlingsmetoder, säger Jeffrey Shuren, direktör över FDA:s avdelning för digitala enheter och radiologi, i ett pressmeddelande.

En halvtimme om dagen

Myndigheten noterar att det finns vissa negativa bieffekter av tv-spelandet, som frustration, huvudvärk, yrsel, känslomässiga utbrott samt aggression, men konstaterar att dessa inte är tillräckligt allvarliga för att de ska vilja avråda från behandlingen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Spelet går ut på att barnen ska styra en avatar genom en bana belamrad med hinder, där de ska uppnå vissa delmål för att plocka på sig poäng.

Akili, företaget som har tillverkat spelet, skriver i ett pressmeddelande att barn med adhd-diagnos ska ”interagera med spelet” 30 minuter per dag, fem dagar i veckan. Detta ska enligt deras studier ha förbättrat barnens uppmärksamhet och koncentrationsförmåga.

Fakta

Spelet EndeavorRx finns tillgängligt att ladda ned som applikation till mobiler och surfplattor.

Försöksstudien som gjorts inkluderade 600 barn med adhd-diagnos.