EU.

2016-01-28 15:18
EU-kommissionens byggnad Berlaymont i Bryssel. Bild: Henrik Montgomery/TT
EU-kommissionens byggnad Berlaymont i Bryssel.

Nu tar EU krafttag mot storföretagens skattefusk

Problemet med skattefuskande multinationella företag ska bekämpas. Det är den tydliga signal EU-kommissionen sänder med beskedet om nya rutiner mot skatteplanering.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tröttnat på att spara dina pengar hos giriga banker som tar ut miljardvinster?

Spara dina pengar i ETC Sol och låt pengarna göra nytta för klimatet!

Som Dagens ETC sedan tidigare berättat om går Sverige miste om enorma skatteintäkter när företag som Google, Facebook, Apple och Amazon skatteplanerar via andra länder och flyttar pengar till skatteparadis. Problemet är inte enbart svenskt. I Storbritannien har Google retat upp allmänheten genom att smita undan en 130 miljoner pund (runt 1,5 miljarder kronor) skattenota.

Nu har EU agerat och det med emfas. BBC rapporterar att OECD-länderna nu ska få tillåtelse att samköra sina register för att hindra skatteplaneringen. Enligt EU går länderna miste om ”miljarder euro” varje år när företagen duckar sin skatt, samtidigt som de drar in storkovan på ländernas marknader.

EU-kommissionen uppmanar också EU:s medlemsländer att ”ta en starkare och mer samordnad hållning mot företag som undviker att betala sin beskärda del skatt”.

Åtgärdsprogram mot skatteflykten

De tre viktigaste punkterna som har tagits fram i åtgärdsprogrammet är att ta fram åtgärder för att blockera skatteflykt, ta fram en rekommendation för hur man förebygger skatteplanering, att dela skatterelaterad information om multinationella företag.

– Det här är pengar som skulle kunna användas i det offentliga, som skolor och sjukhus, eller för att öka sysselsättningen och tillväxten. Européer och företag som sköter sig får nu betala högre skatter som följd, det är oacceptabelt och vi agerar nu för att ta itu med det, säger Pierre Moscovici, ledamot i kommissionen, till BBC.