På plats i Ungern.

2018-12-05 09:40
 • Studenter vid CEU ockuperade under en vecka 	torget framför parlamentet, för att protestera mot nedstängningshotet. 	 Bild: Joakim Medin
  Studenter vid CEU ockuperade under en vecka torget framför parlamentet, för att protestera mot nedstängningshotet.
 • Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Bild: Szilard Koszticsak/AP/TT
  Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
 • Den svenska CEU-studenten Hanna Bargheer ser att protesterna mot regeringen handlat om långt mer än bara universitetets överlevnad. Bild: Joakim Medin
  Den svenska CEU-studenten Hanna Bargheer ser att protesterna mot regeringen handlat om långt mer än bara universitetets överlevnad.
 • Det privata CEU grundades 1991 i Budapest, på en progressiv värdegrund. Det betraktas ofta som Ungerns bästa lärosäte. Bild: CEU
  Det privata CEU grundades 1991 i Budapest, på en progressiv värdegrund. Det betraktas ofta som Ungerns bästa lärosäte.
 • George Soros har sedan flera år varit föremål för statliga hatkampanjer i Ungern. Bild: Francois Mori/AP
  George Soros har sedan flera år varit föremål för statliga hatkampanjer i Ungern.
 • Studenter som demonstrerar mot regeringen ”begraver” den akademiska friheten i Ungern. Bild: Students4CEU
  Studenter som demonstrerar mot regeringen ”begraver” den akademiska friheten i Ungern.
 • CEU:s rektor Michael Ignatieffkallar den ungerska regeringen icke-demokratisk, som nu har gått över ännu en röd linje. Bild: CEU
  CEU:s rektor Michael Ignatieffkallar den ungerska regeringen icke-demokratisk, som nu har gått över ännu en röd linje.
Puffetikett
Dagens ETC

Nu stänger Orbán det progressiva universitetet: ”En mörk dag för friheten”

I Ungern stänger Viktor Orbáns regering nu ner det privata Centraleuropeiska universitetet, som grundades av George Soros.

Beslutet är ännu en attack mot upplysta värderingar och återstående, demokratiska fundament i landet. Dagens ETC rapporterar från ett Budapest som sett både studentprotester och politisk apati.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En av de sista återstående demokratiska bastionerna i Ungern – den högre utbildningen med sin akademiska frihet – upplevde på måndagen ytterligare ett hårt bakslag, när det blev klart att det privata Centraleuropeiska universitetet (CEU) tvingas avsluta nästan hela sin undervisningsverksamhet i landet.

Vid en presskonferens meddelade CEU att man tvingas flytta undervisningen till Wien. Det är resultatet av en 20 månader lång politisk attack från premiärminister Viktor Orbán och hans auktoritära regering.

Ny lag

I april 2017 drev Orbáns parti igenom en ny lag om högre utbildning, som kräver att utländska universitet med ungerska filialer även måste bedriva undervisning i hemländerna. CEU har funnits i Ungern sedan 1991 men inte tidigare bedrivit undervisning i delstaten New York, där man ursprungligen är registrerad.

Nu gör man det, men Orbánregeringen har fortsatt förhala ett godkännande – utan att uppvisa skäl. Regeringens tidsfrist sträcker sig till den 31 december, men CEU har själva angett 1 december som deadline för att hinna flytta till nya lokaler och locka nya studenter i tid.

– Vi måste hinna rekrytera nya studenter inför det nya akademiska läsåret. Det här spelet måste sluta, sa CEU:s kanadensiske rektor Michael Ignatieff under presskonferensen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Kallas ”Sorosuniversitetet”

Orbánregeringen har ända från början talat om CEU som ”Sorosuniversitetet”, för att baka in frågan om lärosätet i sin större politiska attack mot den ungersk-amerikanske, liberale demokratifilantropen George Soros.

Han grundade CEU 1991 och har sedan flera år varit föremål för statliga hatkampanjer i Ungern, som Orbán använt för att försvara attacker och hämmande lagstiftning även mot granskande NGO:er, det regeringskritiska civilsamhället och asylsökare. Alla har kallats ”Soros agenter”.

CEU:s påtvingade flytt från Ungern är den första gången en regering i ett EU-medlemsland stänger ner ett universitet av de facto politiska skäl. Nedstängningen saknar även motstycke i det demokratiska Europas historia.

– Det här är en mörk dag för friheten i Ungern. Den ungerska regeringen är inte demokratisk och har även angripit en rad andra friheter. Nu har ännu en gräns överskridits. Men, välkommen till 2018, välkommen till vår värld, sa Michael Ignatieff under presskonferensen.

Regeringsattacken mot CEU har sedan våren 2017 lett till kraftiga internationella protester, både från berömda lärosäten samt från EU-kommissionen. EU har initierat ett överträdelseförfarande på grund av CEU, men inget av detta har fått Orbánregeringen på andra tankar.

Under den sista veckan inför 1 december genomförde studenter från CEU en tältockupation av Kossuthtorget framför det ungerska parlamentet i Budapest för att protestera mot nedstängningshotet. En av de som sovit utomhus i kylan på torget är den svenska studenten Hanna Bargheer, 19, som läser en masterkurs i antropologi vid CEU.

– Den här nedstängningen går emot alla de värderingar och principer som vi står för. Vad kommer att hända med Ungern efteråt, när CEU och dess idéer om att det är viktigt att fokusera på Centraleuropa flyttar härifrån?

– Men det handlar även om en större sak än bara vår frihet som en internationell skola. Protesterna har även riktats mot regeringens högernationalistiska linje, mot dess antiflyktingretorik och nedstängning av medier, säger Hanna Bargheer.

Systematiska attacker mot demokratin

Orbán har under hela sitt styre legat bakom systematiska attacker mot den ungerska demokratins fundament. Regeringen har försvarat CEU-politiken med att man enbart problematiserar den USA-ackrediterade verksamheten och att man kommer tillåta den redan Ungernackrediterade verksamheten, som utgör 20 procent av CEU, att finnas kvar.

Men sedan har man ändå attackerat innehållet i dessa 20 procent, genom att i oktober förbjuda alla akademiska genusstudier i Ungern. Regeringen har dragit tillbaka både den statliga ackrediteringen och statliga finansieringen av genuskurser.

Det handlar alltså även om kamp mellan olika värderingar. CEU har en progressiv, upplyst värdegrund och erbjuder studenter att läsa genusteori och systemkritiska kurser.

Lärosätet hamnar högt i internationella rankningar och betraktas ofta som Ungerns bästa. Men CEU:s värderingar sticker i ögonen på regeringen Orbán, som torgför högerradikala och reaktionära värderingar.

”En tragedi”

Några dagar innan CEU:s presskonferens dricker jag en kopp te med Nazir, 18, en afghansk flykting i Budapest som jag skrivit flera artiklar om tidigare. Nazir studerade vid CEU fram till i somras vid en studieförberedande kurs för flyktingar, vars existens också anses ha tilldragit sig den flyktingfientliga Orbáns vrede.

– Det är en tragedi att CEU kommer att stängas ner. Jag mognade väldigt mycket under tiden jag studerade där. Men anledningen till att inte fler ansluter sig till protesterna mot nedstängningen är för att regeringens politik blivit normaliserad, säger Nazir.

Här har han en viktig poäng.Bara hälften av ungrarna röstar på Orbán, men premiärministerns styre har lett till en politisk apati hos många av hans kritiker. En håglöshet och trötthet har brett ut sig – och få andra ungrare har orkat ansluta sig till studenternas protester mot regeringen. Nazir säger att han själv har vant sig vid Orbáns grova retorik mot flyktingar och migranter.

– Men det betyder inte att jag accepterar det. Nästa år tänker jag söka till CEU i Wien och hoppas kunna flytta härifrån, jag också. 

Läs vidare på nästa sida: Detta har hänt