Utrikes.

2021-03-15 15:30
  • internflyktingar i den etiopiska regionen Tigray som plågats av inbördeskrig de senaste tiden. Nu riskerar många av dem svält.  Bild: AP
    internflyktingar i den etiopiska regionen Tigray som plågats av inbördeskrig de senaste tiden. Nu riskerar många av dem svält.
  • Michelle Bachelet. Bild: AP
    Michelle Bachelet.
Puffetikett
Dagens ETC

Nu slår svälten mot Tigray

Inbördeskriget i Etiopien har lett till en humanitär katastrof i delstaten Tigray.

Omkring en miljon människor har tvingats lämna sina hem, tusentals har dödats i krig och massakrer och överlevande livnär sig på löv när svälten är överhängande.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Fortfarande, mer än tre månader efter inledningen av kriget, är stora delar av Tigray avstängda av den etiopiska armén. Varken FN eller hjälporganisationerna kan ta sig in i områdena och oron över vad som hänt med människorna där ökar.

– Det pågår en etnisk rensning i delar av Tigray. Vi har fått mycket trovärdiga rapporter om att brott mot de mänskliga rättigheterna och våldsamma grymheter pågår, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken till ett kongressutskott.

Ätit upp utsädet

Nu kommer nya larm från västra Tigray, sedan flyktingar kommit till den lilla staden Shire, där ett av de få internationellt drivna flyktingläger finns. Hit kommer tusentals flyktingar för att söka hjälp och mat.

– De är i väldigt dåligt skick när de anländer, säger Oliver Behn från Läkare utan gränser till nyhetsbyrån AP. De kommer till fots; utmattade, uttorkade och avmagrade. I hela lägerområdet utvecklas snabbt en desperat situation.

Tiotusentals flyktingar har sökt sig till lägret och bara under några dagar har ytterligare 5 000 anlänt. Flyktingarna har livnärt sig på löv efter att ha ätit nästa års utsäde för överleva. Det betyder att det inte finns några möjligheter till nya skördar nästa säsong, även om folk skulle kunna flytta hem igen.

Nu måste lägret byggas ut, redan sover de nytillkomna utomhus. Dessutom krävs medicinska resurser och livsmedel.

Fyra miljoner människor beräknas behöva akut livsmedelshjälp –  det innebär att två tredjedelar av Tigrays befolkning står på randen till svält. Den etiopiska regeringen uppger att de för in stora mängder mat till delstaten, men det finns många frågetecken kring hur den distribueras och hur mycket det handlar om.

Anklagelser om massaker

FN och de internationella hjälporganisationerna kräver att få tillgång till hela landet, inte bara områden som godkänts av den etiopiska armén.

Michelle Bachelet, FN:s kommissarie för mänskliga rättigheter, slog i veckan fast att ”upprepade och trovärdiga rapporter har inkommit om allvarliga överträdelser i Tigray”. Hennes rapport lämnades till säkerhetsrådet som ska ­behandla situationen i Tigray.

Det finns en rad anklagelser om massakrer genomförda i Tigray. Eritreanska trupper som tagit sig in i Etiopien misstänks att mördat hundratals människor i staden Axum. Etiopiska styrkor utreds också, liksom milis från den angränsande delstaten Amhara och tigrayansk milis under ledning av det Tigraynska Folkets Befrielsefront, TPLF, som tidigare styrde både Etiopien och Tigray.

Internationella organisationer för mänskliga rättigheter kräver nu att FN agerar för att få fredsbevarande trupper och massiv hjälp till Tigray.