Utrikes.

2021-05-02 11:28
Självständighetsförespråkare demonstrerar i Edinburgh 2019. Bild: Andrew Milligan/TT
Självständighetsförespråkare demonstrerar i Edinburgh 2019.
Puffetikett
Dagens ETC

Nu är Skottland på väg mot ny omröstning om självständighet

Snart ska skottarna rösta fram sitt nya parlament och högst upp på dagordningen står en ny självständighetsomröstning. Samtidigt säger regeringen i London nej.

”Om ingenting drastiskt händer verkar det bli en majoritet i parlamentet som är för självständighet”, säger forskaren Coree Brown Swan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den 6 maj 2021 är en stor dag i Storbritannien. Lokalval hålls runtom i England, London ska få en ny borgmästare och i både Wales och Skottland ska nya parlament röstas fram. I Skottland har förstaminister Nicola Sturgeon, som även är ledare för skotska nationalistpartiet SNP, lovat att en valvinst för hennes parti kommer att innebära en ny folkomröstning om Skottlands självständighet från Storbritannien. Att SNP kommer att bli det största partiet även efter nästa val är det få som tvivlar på, och opinionsundersökningarna visar att de troligtvis får en egen majoritet. SNP kan också komma att samarbeta med det skotska Gröna partiet, som också vill ha ett självständigt Skottland.

– Om ingenting drastiskt händer verkar det bli en majoritet i parlamentet som är för självständighet, säger Coree Brown Swan, som är forskare vid Centre on Constitutional Change vid universitetet i Edinburgh.

Ligger i fokus

Exakt hur partierna som kampanjar för självständighet ska få till en ny folkomröstning är dock fortfarande oklart.

– Jag tror att det kommer att bli tydligt ganska snart efter valet hur den brittiska regeringen kommer att positionera sig. Den senaste folkomröstningen hölls efter förhandlingar mellan den brittiska och den skotska regeringen och idag säger Boris Johnsons regering nej, eller i alla fall ”inte nu”. Men det återstår att se om de kan fortsätta med den linjen när en majoritet i det skotska parlamentet vill ha en ny omröstning, säger Coree Brown Swan.

Nicola Sturgeon vill helst se en lagligt förhandlad folkomröstning, vars legitimitet inte kan ifrågasättas.

– Det finns röster inom hennes parti och inom självständighetsrörelsen som tycker att de kan hålla en folkomröstning när de vill, men jag tror inte att det är det Sturgeon vill ha. Vi såg i Katalonien att en folkomröstning utan alla parters samtycke är problematisk.

Ligger i fokus

I år är det sju år sedan som Skottland senast röstade om självständighet från regeringen i London. Då blev svaret ett tydligt – men inte överväldigande – nej, med 55 procent av rösterna mot ja-sidans 45. Sedan dess har opinionen växlat. Ja-sidan kom ikapp ett tag efter att Storbritannien röstade för brexit och under en stor del av förra året sa en majoritet att de skulle rösta för självständighet. Under 2021 har opinionen dock jämnat ut sig och nu visar de flesta undersökningar ett knappt övertag för den ena eller den andra sidan.

Coree Brown Swan säger att konstitutionella frågor och självständighet har legat i fokus i flera år i Skottland.

– Delvis handlar det om Brexit och om nationalistpartiets popularitet, men det sitter också en konservativ regering i London som inte har ett tydligt mandat i Skottland om man tittar på hur skottarna röstar. Och det är inte bara SNP som driver tendensen, ibland tror jag att de gärna hade pratat mindre om självständighet. Det är samma sak med andra partier, det är svårt att säga exakt vad de skotska konservativa står för förutom att de motsätter sig självständighet.

Försökt styra om

SNP har suttit i den skotska regeringen sedan 2007 och det pågår en diskussion om vad de har lyckats åstadkomma under den tiden.

– De har fått kritik för sitt sätt att hantera utbildningssystemet i stort, har resultaten blivit bättre under de senaste 14 åren? Labour har också försökt styra om debatten till sociala frågor, men fokus har till slut landat i självständighetsfrågan.

Hur är det då, vill skottarna ha en till folkomröstning?

– Enligt opinionsundersökningarna verkar det vara så att de vill ha en ny omröstning, men inte just nu. Det är kanske en tredjedel som vill rösta inom ett eller två år, resten

vill ha det om flera år eller inte alls. Så jag tror inte att det finns en enorm aptit, vilket kan skapa problem för SNP. Om de vinner, vilket de ser ut att göra, kommer de att behöva driva politik kring utbildningssystemet och den ekonomiska återhämtningen efter covid samtidigt som de pratar om självständighet – hos en del av befolkningen kan det bli väldigt impopulärt.