Utrikes.

2020-02-16 11:00
Rødts vice partiledare Marie Sneve Martinussen. Foto: TT/NTB/Ola Vatn
Rødts vice partiledare Marie Sneve Martinussen.
Puffetikett
Dagens ETC

Norskt vänsterparti öppnar för att skrota sin klimatkrispolitik

För drygt tio år sedan fick Norge ett nytt vänsterparti, Rødt. I senaste valet lockade man drygt två procent av väljarna. Nu gäller det att öka genomslaget med politik som är ”möjlig och genomförbar”, säger partiets vice ordförande Marie Sneve Martinussen. Konkret kan det betyda att ge upp sin skarpa politik mot klimatkrisen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Läs också: Sorgligt, Rødt!

I helgen gick startskottet för arbetet med Rødts partiprogram inför nästa års stortingsval. Den som leder kommittén är Marie Sneve Martinussen, vice ordförande i partiet, och hon öppnar för att det kan komma ett förslag om att skrota ett slutdatum för norsk oljeindustri. Syftet är i så fall att bygga förtroende bland industrins fackligt organiserade.

Rødts program kräver nu att 90 procent av utvinningen av norsk olja och gas ska ha upphört till senast år 2030.

Martinussen:

– Det enda jag vet med säkerhet är att vi behöver formulera en ny politik. Klimatförändringarna har gått mycket längre än när vi tog fram programmet, och norsk industri har blivit mer oljeberoende. Konkreta formuleringar har jag ännu ingen åsikt om, men jag är övertygad om att Rødt inte får göra det här till ett slagsmål.

Anpassa efter fackrörelsen

Rødt har idag flera företrädare som kommer ur den fackliga rörelsen. Målet måste vara att mobilisera ännu fler, menar Martinussen.

– Det är därför vi senaste åren har lagt mycket tid på att besöka många företag.

– Vi vill inte mobilisera fackliga från industrin för att de är viktigare än andra, men för att norsk industri är viktig för hela det globala klimatet och för ett kooperativt välfärdssamhälle.

Med en ”viss ställning” i den fackliga rörelsen bör nu Rødt ha en politik som dessa väljare kan sluta upp bakom, menar Martinussen.

– Det här är så viktigt för Norge att Rødt måste utarbeta bra och genomförbar politik på det här området. För mig är det viktigaste att vi har behov av en planerad och styrd omställning av norsk ekonomi som gör att vi både tar klimatrisen på allvar och får med oss arbetare och lokalsamhällen som nu är beroende av oljenäringen.

Rödgrön samling

Martinussen säger att det finns enighet mellan alla oppositionspartier i stortinget om att staten måste ta ett större ansvar för omställningen av norsk industri och ekonomi.

Här blir Rødt – som har en plats i parlamentet – en viktig aktör, enligt Martinussen.

– Vi har ett särskilt ansvar att översätta denna enighet till konkreta åtgärder som snabbt kan sättas i verket, säger hon.

Farväl till slagord

Med förra programmet tog sig Rødt in i stortinget, där partiledaren Bjørnar Moxnes nu sitter. Men om det senaste årets opinionsmätningar är korrekta kan han framöver få sällskap av långt fler.

Erfarenheten visar att politiken måste vara konkret snarare än slagordspräglad, anser Martinussen. Annars får man inte tillräckligt genomslag.

– Rødt ska ha rättesnöret ”var omöjlig – kräv det möjliga”. Om vi ska bryta med den nyliberala tanken om att det inte finns något alternativ till dagens kursriktning, måste vi kunna visa att vår politik är både möjlig och genomförbar. Det är först då det blir svårt för de andra partierna att avvisa våra krav.

Förväntar sig överraskningar

Det viktigaste området i Rødts nya partiprogram förblir den ekonomiska politiken.

– Det avgörande är fortfarande att minska de ekonomiska klyftorna. I stortinget har vi lagt fram en alternativ budget som är långt mer konkret än vårt partiprogram. Nu väntar debatt om de beslut vi i ledningen fattat ska bli gällande nationell politik för Rødt, säger Martinussen.

Redan vid fjolårets landsmöte ”tjuvstartade” programarbetet med ett paket för industrin om totalt 20 punkter. Det ska ut på debatt inför landsmötet 2021.

Rødt har senaste decenniet dubblat antalet medlemmar, som nu närmar sig 10 000. Martinussen tror därför att det kan dyka upp ”överraskningar” i programarbetet.

– Vi har fått tusentals nya medlemmar. Jag är säker på att de har tusentals åsikter.

Reglera ny prospektering

I kommittén finns förutom Martinussen bland andra Mímir Kristjánsson, gruppledare för Rødt i Stavanger. Han är en frän kritiker av att ha ett slutdatum för oljan. Ingen, inte heller branschen själv, tycker att verksamheten ska fortsätta precis som vanligt, säger han-.

– Jag anser att man måste gå mer specifikt till väga genom att reglera hur olje- och gasbolag får prospektera. Om man inte öppnar nya fält, kommer verksamheten successivt att trappas ned.
 

Artikeln är först publicerad i norska dagstidningen Klassekampen.

Översättning: Andreas Gustavsson

800dagar

2030-målet kan försvinna

Rødts program för 2017–2021 säger att utvinningen av norsk olja och gas bör reduceras till tio procent av dagens nivå före år 2030.
Men i det nya programmet som tas fram för valet 2021 kan partiet komma att helt skrota detta slutdatum.

Relaterade artiklar