Utrikes.

2021-06-14 09:39
Naftali Bennet (t.v.) blir ny premiäminister efter Benjamin Netanyahu. Bild: TT/AP/Ariel Schalit
Naftali Bennet (t.v.) blir ny premiäminister efter Benjamin Netanyahu.
Puffetikett
Dagens ETC

Netanyahus tid vid makten är över – Bennett ny premiärminister

Israels parlament röstade under söndagen fram en ny regeringskoalition med minsta möjliga marginal. Efter tolv år vid makten ersätts nu Benjamin Netanyahu av Naftali Bennett.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Efter en omröstning som slutade 60-59 så står det klart att högernationalisten Naftali Bennett blir ny premiärminister i Israel. Detta efter att en av parlamentets ledamöter lagt ner sin röst, skriver DN. Den nya koalitionen – innefattande hela åtta partier – består av allt från islamister till bosättare. Det koalitionspartierna uppges enas kring, trots sina politiska skillnader, er sin vilja att driva bort Netanyahu från makten.

Under söndagens dramatiska debatt i parlamentet så sa Bennett att hans regering representerade hela Israel, att landet befann sig i en storm av hat och interna stridigheter efter fyra val på två år utan något tydligt resultat.

– Tiden har kommit för andra ledare, från alla delar av befolkningen, att säga stopp, stopp till denna galenskap.   

Anklagas för svek

Politiska motståndare till Naftali Bennett på högerkanten skrek att han var en lögnare och kriminell under hans anförande i parlamentet, rapporterar Guardian. Två personer ska ha dragits ut av säkerhetsvakter. Bennett har sedan tidigare anklagats av den religiösa högern för att ha lämnat sin politiska ideologi för att samarbeta med den judiska vänstern och arabiska politiker. Bennett var tidigare rådgivare till Netanyahu och sägs stå till höger om den tidigare premiärministern politiskt. Han har tidigare varit emot en palestinsk stat.

Naftali Bennett kommer sitta som premiärminister i två år, för att sedan låta centerpolitikern Yair Lapid sitta vid makten de sista två åren av mandatperioden.