Dokument.

2018-05-14 12:43
Premiärminister Benjamin Netanyahu har suttit på makten sedan 2009.   Bild: Sebastian Scheiner/AP
Premiärminister Benjamin Netanyahu har suttit på makten sedan 2009. 

Netanyahu stärker greppet om Israel

Samtidigt som han riktar omvärldens fokus mot det iranska kärnvapenavtalet arbetar premiärminister Benjamin Netanyahu med att utöka sin makt på hemmaplan. Han vill införa nationalistiska lagar och utmanar högsta domstolen. Med folkets stöd, säger journalistiken Gideon Levy:

”Det bygger på många år av uppvigling och hjärntvätt.”

Det redan spända läget i Mellanöstern har skruvats åt ytterligare sedan Donald Trump förra veckan meddelade att USA ska dra sig ur kärnvapenavtalet med Iran. Det innebär en viktig politisk seger för Israels starke man, premiärminister Benjamin Netanyahu, som i ett uttalande tackade den amerikanska presidenten för hans ”modiga åtagande”. Ett amerikanskt avhopp har varit starkt påhejat från israeliskt håll och Benjamin Netanyahu har försökt övertyga det internationella samfundet om att Iran har brutit mot avtalet, något som dock har tillbakavisats av den Internationella atomenergimyndigheten (IAEA).


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Trump ger Israel fria tyglar”

Samtidigt som världens blickar riktas mot dramat på den internationella scenen pågår försök till att åstadkomma omvälvande förändringar inom Israel, landet som av många beskrivs som ”Mellanösterns enda demokrati”.

Enligt den israeliska journalisten Gideon Levy från tidningen Haaretz leder Israels högerregering, med Benjamin Netanyahu i spetsen, landet i riktning mot ett allt mer auktoritärt håll.

– Jag tror att Netanyahus självförtroende har ökat under hans senaste mandatperiod. Han har tappat mycket av den återhållsamhet han haft tidigare. Delvis beror det på att Donald Trump valdes in som president i USA, vilket ger Israel fria händer att mer eller mindre göra vad man vill.

Anklagas för korruption

Benjamin Netanyahu har suttit på makten oavbrutet sedan 2009 och har även varit premiärminister en gång tidigare, under andra hälften av 90-talet. Han är partiledare för högerpartiet Likud och leder sedan 2015 en koalitionsregering med andra höger- och extremhögerpartier. Och trots att den israeliska polisen nyligen rekommenderat att han åtalas för två fall av korruption ser hans popularitet ut att vara ohotad.

– Stödet för Netanyahu blir allt starkare. Den allmänna stämningen i Israel är väldigt högerinriktad, mycket nationalistisk och militaristisk. Det bygger på många år av uppvigling, hjärntvätt och en brist på alternativt ledarskap, säger Gideon Levy.

Kontroversiella deporationer

Den nationalistiska stämningen har bland annat inneburit ödesdigra konsekvenser för flyktingar och andra migranter som söker sig till Israel. De senaste nio åren har till exempel endast 0,09 procent av asylsökande i Israel beviljats asyl, rapporterar Haaretz. Tidigare i år avslöjades också en plan för att tvångsdeportera de runt 37 000 flyktingar från Sudan och Eritrea som befinner sig i Israel, och som av ledande israeliska politiker kallas för ”infiltratörer”. Flyktingarna gavs valet att bege sig till ett ”tredje land” i Afrika eller sättas i fängelse på obestämd tid.

Högsta domstolen upphävde dock planen och FN:s flyktingorganisation UNHCR ingrep genom att förhandla fram en uppgörelse med Israel om att drygt 16 000 av flyktingarna istället skulle tas emot av Kanada och europeiska länder medan andra skulle få stanna kvar. Men bara dagar senare meddelade Benjamin Netanyahu att det inte blir av.

– Jag har lyssnat noga på de många kommentarerna om avtalet. Som en följd av det, och efter att jag vägt fördelar och nackdelar, bestämde jag mig för att upphäva uppgörelsen, sa han i ett uttalande.

Samtidigt har högsta domstolens ingripande gett bränsle till en maktkamp med regeringen. Nu vill regeringspartierna införa en lag som gör det möjligt för det israeliska parlamentet, Knesset, att återinföra lagar som högsta domstolen har bedömt som författningsvidriga.

– Det är ett sätt att neutralisera högsta domstolen och inget Netanyahu skulle ha vågat göra för fem år sedan. Det saknar motstycke bland demokratier, säger Gideon Levy.

Regeringen har även försökt driva fram annan lagstiftning som enligt kritiker hotar den israeliska demokratin. ”Lagen om den judiska nationalstaten” gick till en första av tre omröstningar i Knesset tidigare den här månaden. Om en konflikt mellan landets judiska identitet och demokratiska värderingar uppstår i domstol ska den första få företräde, enligt det ursprungliga lagförslaget som dessutom föreslogs få högre status än författningslagarna. Parlamentet stödde delar av lagförslaget, bland annat den som tillåter bildandet av heljudiska bostadsområden.

För tillfället ser lagförslaget dock ut att läggas på hyllan men lagstiftningsprocessen kommer eventuellt att återupptas efter de nationella valen 2019.

Vill inte fredsförhandla

Enligt Gideon Levy har den nuvarande israeliska regeringen siktet inställt på en apartheidstat.

– Det är målet och det är vad som kommer att ske. Ta den israeliska ockupationen av palestinska territorier – Netanyahu ifrågasätter om det överhuvudtaget handlar om ockupation. Han har uppenbarligen ingen intention att påbörja fredsförhandlingar. Kampen mot det juridiska systemet handlar om att avlägsna hinder för att annektera de palestinska territorierna och skapa en stor stat med två olika uppsättningar rättigheter för de olika folken.

Inom Israel är motståndet mot den här utvecklingen minimal, menar Gideon Levy.

– Vänstern existerar knappt. Den har alltid varit svag och de senaste 15 åren har den tappat sin identitet. Skillnader existerar knappt mellan Likud och Israeliska arbetarpartiet när det gäller viktiga frågor, till exempel ockupationen.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Benjamin Netanyahu

Arbetade som diplomat innan han gav sig in i politiken.

Premiärminister i Israel mellan 1996-1999 samt 2009 och framåt.

Partiledare för högerpartiet Likud.

Har även varit utrikes- och finansminister.

Netanyahu stärker sin makt

Benjamin Netanyahu har under sin senaste mandatperiod centraliserat sin makt, bland annat genom att sitta på flera ministerposter samtidigt. Förutom att vara Israels premiärminister är han även utrikesminister. Tidigare har han som premiärminister även innehållit posterna som ekonomiminister, kommunikationsminister och minister för regionalt samarbete.

Netanyahu har anklagat massmedier för att sprida lögner om honom. Han anklagas dessutom för att försöka skapa politisk styrning av mediebolag, bland annat genom stänga ner landets public service-bolag IBA och ersätta det med det nya bolaget Kan.

Hans högerregering har i år försökt tvångsdeportera runt
37 000 flyktingar från Eritrea och Sudan till andra länder i Afrika.

Den här månaden har regeringens förslag om ”Lagen om den judiska nationalstaten” debatterats i israeliska parlamentet. Enligt ursprungsförslaget ska den judiska identiteten få företräde mot demokratiska värderingar i domstolsfall.

Parlamentet har även röstat om ett regeringsförslag om att begränsa högsta domstolens makt. Enligt det ska parlamentet kunna återinföra lagar som högsta domstolen bedömer som författningsvidriga.