ANALYS.

2018-01-18 12:32
Under konferensen i det italienska parlamentet på den internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november fylldes den nedre kammaren av kvinnor.  Bild: Gregorio Borgia/AP
Under konferensen i det italienska parlamentet på den internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november fylldes den nedre kammaren av kvinnor. 

Nära dödläge inför italienskt val

På grund av den rådande blockpolitiken i landet har valkampanjerna dominerats av diskussioner om vem som ställer upp med vem. Detta trots att frågor om Italiens statsskuld – som är näst störst i eurozonen efter Grekland – knappt rörs i debatten.

Före detta komikern Beppe Grillos antiparti går som tåget i opinionsundersökningarna och Silvio Berlusconi gör comeback – trots att han inte får ställa upp i val. Italiens valspurt är som gjord för att skapa rubriker, trots att opinionsundersökningarna pekar på ett dödläge.

Den 2 mars är det parlamentsval i Italien. Färska opinionsmätningar pekar på att de tre större politiska block som finns i landet samtliga kan komma att utropa sig till segrare efter valet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Enligt de senaste undersökningarna blir det Beppe Grillos femstjärnerörelse som får flest röster. Fem­stjärne­rörelsens premiärministerkandidat är dock inte Grillo, utan 31-åriga Luigi Di Maio. Detta eftersom rörelsen har lovat att inte nominera brottsdömda till poster som premiärminister eller parlamentsledamot och Beppe Grillo dömdes för dråp efter en bilolycka 1981.

På grund av ett mycket komplicerat valsystem kan det dock bli center-vänsterpartiet Partito Democratico som får flest mandat, trots att de flesta rösterna troligen går till Femstjärnerörelsen.

Samtidigt kommer troligen blocket som består av Berlusconis Forza Italia, tidigare separatisterna Lega nord och center-högerpartiet Fratelli d’Italia (som nu får omkring 2,6 procent i opinionsundersökningarna) att bli störst när de räknas ihop.

Tre segrare, alltså – men ingen av dem får majoritet, eller ens de 40 procent av rösterna som brukar krävas för att skapa en koalitionsregering i Italien.

En bred koalitionsregering kommer därför att vara nödvändig för att undvika omval. Troligtvis kommer en sådan koalition bildas mellan centervänstern och centerhögern, eftersom Femstjärnerörelsen inte är villiga att samarbeta med andra partier.

På grund av den rådande blockpolitiken i landet har valkampanjerna dominerats av diskussioner om vem som ställer upp med vem. Detta trots att frågor om Italiens statsskuld – som är näst störst i eurozonen efter Grekland – knappt rörs i debatten.

Från EU-håll finns också en oro, dels för att EU-skeptikerna i Femstjärnerörelsen och Lega nord går bra i opinionen, dels för att Italiens kontroversiella migrationsavtal med diverse libyska myndigheter ska falla. Trots att avtalet har kritiserats hårt av människorättsorganisationer finns en oro inom EU att ett ökat antal flyktingar ska leda till fler röster till extremhögern under nästa EU-val 2019. Unionen hoppas därför på minimal turbulens efter valet, för att avtalet ska hålla.

Movimento 5 stelle

Partiledare: Beppe Grillo

Premiärministerkandidat: Luigi Di Maio

Grundades: 2009

Andel röster (enligt EMG 12 januari): 27,9 procent

Movimento 5 stelle, Femstjärnerörelsen, är en populistisk rörelse som inte vill placera sig på en höger-vänsterskala. Femstjärnerörelsen får många röster från personer som är missnöjda med landets korruption, invandring och ungdomsarbetslöshet.

Partiprogrammet skrivs och röstas fram av partiaktivister genom en hemsida, och bland Femstjärnerörelsens valfrågor finns medborgarlön, sänkta kostnader för politik samt EU-kritik. Partiet vill ha en folkomröstning om Italiens medlemskap i valutaunionen, men bara som en sista utväg, sade Luigi Di Maio nyligen. Vill även ställa om till 100 procent förnybar energi och sluta med fossilbränslen senast 2030.

Tillhör gruppen Alliansen för direktdemokrati i Europa – samma grupp som Sverigedemokraterna.

Partito democratico

Partiledare: Matteo Renzi

Nuvarande statsminister: Paolo Gentiloni

Grundades: 2007

Andel röster (enligt EMG 12 januari): 23,5 procent

Partito democratico är Italiens socialdemokratiska parti och det nuvarande regeringspartiet. PD leds av Matteo Renzi, trots att han avgick som premiärminister efter en folkomröstning i december 2016.

Ställer upp tillsammans med mindre partierna Insieme, Civila popolare och +Europa.

Hittills är det inte bestämt om Renzi eller någon av de andra partiledarna skulle vara premiärministerkandidat.

Inför valet lovar de bland annat skattesänkningar, kontrollerade gränser, kamp mot maffian och stöd till kvinnor i arbete.

Lega nord

Partiledare och premiärministerkandidat: Matteo Salvini

Grundades: 1991

Andel röster (enligt EMG 12 januari): 13,5 procent

Separatistpartiet Lega nord, som gjort sig kända för att vilja att Italien norr om floden Po skulle skiljas från resten av landet, har börjat engagera sig allt mer i rikspolitiken. Lega nord har gått hårt ut och sagt att de inte tänker stödja en bred koalitionsregering. I veckan stormade det kring partiets guvernörkandidat i Lombardiet efter ett uttalande om att den vita rasen riskerar att utplånas.

Lega nords största valfråga rör invandring – papperslösa människor ska utvisas och gränserna ska försvaras ”mot invasionen”, tycker Salvini. I övrigt är Donald Trumps politik någonting att ta efter.

Forza Italia

Partiledare: Silvio Berlusconi

Premiärministerkandidat: Oklart, beroende på alliansen med Lega nord eventuellt Matteo Salvini.

Grundades: I sin första form grundades partiet 1993. Det löstes dock upp 2009 för att sedan återfödas 2013.

Andel röster (enligt EMG 12 januari): 15,3 procent

Forza Italia är tidigare premiärminister Silvio Berlusconis parti. Partiet låg nere 2009–2013 men startades igen i samband med att Berlusconi fälldes för skattebrott och därför förbjöds ställa upp i val. Det förbudet har han överklagat till Europadomstolen, men överklagan kommer inte att hinna behandlas före valet. Om det går bra i valet väntas Forza Italia bilda koalition med Lega nord och Fratelli d’Italia.

Bland Forza Italias viktigaste valfrågor finns minskade skatter (inklusive en avskaffad arvsskatt) och större inflytande i EU.

Liberi e Uguali

Partiledare och premiärministerkandidat: Pietro Grasso

Grundades: December 2017

Andel röster (enligt EMG 12 januari): 5,8 procent

Liberi e Uguali, Fria och jämlika, är en sammanslagning av vänsterpartierna Sinistra italiana, Possibile och Mdp-Articolo 1.

LeU kampanjar för en italiensk välfärdsstat, någonting de vill påbörja i sjukvården. Höjda pensioner är en annan stor valfråga.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter