Utrikes.

2021-04-06 13:29
Bild: TT/AP
Puffetikett
Dagens ETC

Myndighet slår fast: Olagligt när kritiska Amazon-anställda fick sparken

Två anställda på amerikanska e-handelsjätten Amazon fick sparken i fjol, efter att de riktat hård kritik mot företaget. Nu slår en myndighet fast att uppsägningarna var olagliga.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I april förra året fick Emily Cunningham och Maren Costa, anställda på Amazon sedan 15 års tid, sparken.

Detta sedan de högljutt hade riktat kritik mot dåliga arbetsförhållanden på företaget, och organiserat arbetare för att få Amazon att förbättra sin hållning i bland annat klimatfrågor och arbetsrätt, samt deltagit i en strejk under inledningen av pandemin förra våren, då de var oroliga över säkerheten för många av de anställda.

Företaget motiverade uppsägningarna med att de upprepat gått emot interna riktlinjer, medan Cunningham och Costa hävdade att det rörde som en ren hämndaktion för att de varit öppet kritiska.

Olagliga uppsägningar

Nu fastslår The National Labor Relations Board, en myndighet som har i uppdrag att se till att arbetsgivare i landet följer arbetsrätten, att uppsägningarna var olagliga, uppger CNBC.
Jose Negrete, en talesperson för Amazon, säger i ett uttalande att företaget motsäger sig beslutet från NLRB.

– Vi står bakom alla anställdas rätt att kritisera sin arbetsgivares arbetsförhållanden, men det innebär inte att man är immun mot att följa interna riktlinjer, enligt lagen, säger Negrete och vidhåller att de anställda fick sparken på grund av just upprepade brott mot interna riktlinjer.

En rad andra Amazon-anställda har riktat liknande kritik mot arbetsförhållandena och National Labor Relations Board överväger nu att tillsätta en nationell utredning eftersom det är så många liknande fall, uppger NBC.