Presidentvalet i USA.

2020-01-29 10:00
Bild: Dagens ETC / AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Mycket står på spel – ett val mellan hjärta och hjärna

Att just Joe Biden och Bernie Sanders leder i opinionsundersökningarna är ingen slump.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Primärvalen pågår från den 3 februari fram till juni. I juli utnämner Demokraterna sedan sin president- och vicepresidentkandidat och i augusti är det republikanernas tur.

Donald Trump har ett par utmanare bland Republikanerna, men de är inte ett realistiskt hot, så det lär bli Trump och hans vicepresident Mike Pence som representerar Republikanerna i november. På den andra sidan är framtiden fortfarande oviss – tolv kandidater finns fortfarande med i racet om att få bli Demokraternas presidentkandidat.

I opinionen är det dock några av dem som drar iväg. Inför primärvalet i Iowa är det Bernie Sanders och förre detta vicepresidenten Joe Biden som leder i opinionsundersökningarna, med Elizabeth Warren på en ganska avlägsen tredjeplats. Resten av kandidaterna hoppas på en valdagsskräll på måndag. Traditionellt sett har resultatet i Iowa haft stor påverkan på hur kampanjerna fortskrider och hur kandidaterna uppfattas av allmänheten, speciellt i de närmast följande primärvalen. Därför är det mycket viktigt för alla Demokraternas kandidater att göra bra ifrån sig om de ska ha en chans i juli.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Att just Joe Biden och Bernie Sanders leder i opinionsundersökningarna är ingen slump – de två ses som representanter för de två största falangerna inom Demokraterna inför årets presidentval. Sanders är vänsterdemokraten som vill ha fri sjukvård och höga skatter för de superrika. Biden är den mer konservativa, som i princip vill tillbaka till Obamas politik. Han kompenserar för att han har få helt nya idéer med att han ses som valbar, att han redan vet hur Vita huset fungerar och att han inte är så radikal att han skrämmer bort de mer högerorienterade delarna av Demokraterna.

Är det tillräckligt för att slå Donald Trump? Enligt en opinionsmätning som Washington Post och ABC har gjort tror 38 procent av de som lutar mot att rösta på Demokraterna det, nämligen att Joe Biden har bäst chans att slå Trump i ett val. 18 procent tror att Bernie Sanders ligger bättre till och 10 procent tror på Elizabeth Warren mot Donald Trump.

Samtidigt visar dock samma undersökning att 24 procent tycker att Bernie Sanders ligger närmast deras egna politiska åsikter, 22 procent känner sig närmare ­Biden och 15 procent väljer Warrens plattform, som ligger betydligt närmare Bernie Sanders än Joe Biden.

För flera av Demokraternas väljare kan det här alltså bli som ett val mellan hjärta och hjärna, mellan kandidaten de har mest gemensamt med och den de tror kan vinna mot Donald Trump. Att det faktiskt är Joe Biden som har bäst chans mot Trump finns det dock inga garantier för.

Mycket står på spel i det amerikanska valet. Här listar vi några av de brännande frågorna.