Libanonexperten: ”Tydligt budskap från Israel att bomba intensivt innan vapenvilan”
Bild: AP/TT och Crisis group (montage)
Dagens ETC
Bomberna har slutat falla över Libanon och norra Israel. Men vapenvilan som trädde i kraft natten mot onsdag är bräcklig. För att den ska hålla måste båda parter – Hizbollah och Israel – visa sin goda vilja.
Frågan är om den libanesiska armén har vad som krävs för att lugnet ska bibehållas, enligt David Wood, Libanonexpert på Crisis group i Beirut.
Efter tisdagens intensiva attacker mot Libanon råder det nu vapenvila, men redan under torsdagen kom uppgifter från IDF om att den brutits av Hizbollah. Överenskommelsen som Israel och den libanesiska milisen har slutit, och som den libanesiska regeringen skrivit under, säger att båda parter har 60 dagar på sig att dra sig undan från södra Libanon.
– Vapenvilan kommer bara att hålla om båda sidorna verkligen vill det, säger David Wood, Libanonexpert på Crisis group i Beirut.
Är det en permanent vapenvila?
– Det beror helt på vem man frågar. Amerikanerna vill tänka att den är permanent. Men Netanyahu har i sina tal understrukit att överenskommelsen inte tar ifrån Israel dess frihet att agera militärt.
Enligt överenskommelsen ska också en ny övervakningskommitté skapas, med representanter från Israel, Libanon, FN-styrkan Unifil, Frankrike och USA.
Hårt pressad armé
Enligt avtalet ska de israeliska trupperna dra sig tillbaka till Israel. Hizbollah ska flytta sig till norr om Litanifloden, ovanför kuststaden Sour. Under samma period ska den libanesiska armén återta kontrollen över Libanons sydligaste delar.
Den första stora frågan är om de kommer klara av alla uppgifter som kommer med vapenvilan, enligt David Wood.
– Villkoren i vapenvilan innebär många uppgifter och förpliktelser. Det är ett stort ansvar. På grund av Libanons ekonomiska kris saknar armén resurser och behöver stöd från det internationella samfundet för att utföra sina olika uppdrag, med målet att försäkra sig om att Hizbollah drar sig tillbaka från söder om Litanifloden. De ska också övervaka Libanons gränser så att inga nya vapen kan transporteras in till Hizbollah.
Hänger på samarbetsvilja
För Libanon hänger mycket på både Israels och Hizbollahs goda minne och i det senare fallet: gruppens fortsatta samarbetsvilja.
– Hizbollah har signalerat att de är villiga att samarbeta gällande att inte ha vapen kvar söder om Litanifloden, men har samtidigt varit tydliga med att man inte är samarbetsvillig gällande att avväpnas eller förstöra militär infrastruktur på andra platser i landet. Det är också ett av de huvudsakliga hindren för att vapenvilan ska kunna implementeras, säger David Wood.
Är målet att Hizbollah avväpnas i hela landet?
– Överenskommelsen antyder att det också måste ske i resten av landet, tids nog. Och det är otroligt komplicerat.
Är det ens möjligt, utan att riskera ett inbördeskrig eller intern konflikt?
– Jag tror inte att det kommer till punkten av ett inbördeskrig för den libanesiska regeringen skulle aldrig säga åt armén att konfrontera Hizbollah med våld, just på grund av den risken, säger David Wood.
Intensiva attacker
Vapenvilan trädde i kraft klockan 04 natten mot onsdag. Under tisdagen och natten mot onsdag genomförde Israel massiva attacker. Också 2006, förra gången det var fullskaligt krig mellan Israel och Hizbollah, genomförde Israel intensiva bombardemang just innan vapenvilan trädde i kraft. Den gången tog kriget slut genom FN:s resolution 1701. Vapenvilan som nu har införts är, förutom den nya kommittén, ett eko av denna resolution.
IDF gjorde uttalanden om att man framgångsrikt tillintetgjorde dussintals Hizbollahmåltavlor timmarna innan vapenvilan trädde i kraft.
– Det är tydligt att det var ett beslut som fattades i Israel, att med bara timmar kvar innan vapenvilan skulle ta effekt så var det en möjlighet att attackera så många mål som möjligt innan dess.
Det var alltså inte oväntat att Israel skulle agera liknande igen, fortsätter David Wood.
Man ville också skicka en för Israel viktig signal.
– Det verkar som att alla attackerna och paniken de orsakade var ett sätt att skicka ett tydligt budskap inte bara till Hizbollah, utan till hela Libanon: om ni inte arbetar hårt för att införa och följa det här avtalet så kan den här typen av militärkampanj komma tillbaka i framtiden, säger David Wood.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.