Utrikes.

2020-07-03 13:30
  • ”Det argument som presidenten och republikanska guvernörer driver implicit är att republikansk identitet och ansiktsmasker inte går ihop”, säger Shana Gadarian. Foto: Jonas Cullberg
    ”Det argument som presidenten och republikanska guvernörer driver implicit är att republikansk identitet och ansiktsmasker inte går ihop”, säger Shana Gadarian.
  • Sedan mitten av april är det obligatoriskt att täcka mun och näsa på offentliga platser i New York. Foto: Jonas Cullberg
    Sedan mitten av april är det obligatoriskt att täcka mun och näsa på offentliga platser i New York.
  • När delstaterna gradvis öppnat upp sina ekonomier har många butikskedjor och affärer infört regler om att kunderna måste bära ansiktsmask. Foto: Jonas Cullberg
    När delstaterna gradvis öppnat upp sina ekonomier har många butikskedjor och affärer infört regler om att kunderna måste bära ansiktsmask.
Puffetikett
Dagens ETC

Munskydden – det nya vapnet i slaget mellan republikaner och demokrater

USA:s folkhälsomyndighet CDC rekommenderar alla amerikaner att bära ansiktsmask för att stoppa coronaspridningen. Men maskerna har blivit del av ett politiskt krig mellan demokrater och republikaner.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I New York är ansiktsmasken årets accessoar: med kamouflagemönster, glitter eller dödskalletryck. Sedan mitten av april är det obligatoriskt att täcka mun och näsa på platser där det inte går att hålla social distansering i staden. De allra flesta New York-bor lyder, även om maskerna ibland sitter uppskjutna i pannan eller nedhasade på halsen i sommarvärmen. New York är en av de mest demokrat-röstande städerna i USA, och att ansiktsmasker är så vanliga här är ingen slump.

En majoritet av amerikanerna uppger att de bär ansiktsmasker offentligt, men de som röstar på Demokraterna är mycket mer benägna att göra det än de som röstar på Republikanerna, visar flera mätningar, bland annat från opinionsinstitutet Pew.

Många ledande republikaner låter bli att bära ansiktsmask. Framförallt president Donald Trump har varit envis i sitt maskmotstånd, och går utan både på kontoret och offentligt.

– Jag vill inte ge medierna tillfredsställelsen av att se det, sa han under ett besök i en bilfabrik i Detroit maj, där han bröt mot masktvånget i fabriken. Bilderna från det stora kampanjmöte som han höll i Tulsa, Oklahoma, i juni visar att i stort sett inga av hans anhängare på plats bar ansiktsmask.

”Beteende styrs av partiidentitet”

Joe Biden och andra toppar inom Demokraterna syns däremot sällan utan mask. En rad demokrat-guvernörer, senast Gavin Newsom i Kalifornien, har gjort dem obligatoriska i sina delstater vilket republikanska guvernörer i regel låtit bli.

– Folks beteende styrs mer av partiidentitet än av vad som sker omkring dem, säger Shana Gadarian, statsvetare vid Syracuse University.

Hon driver ett forskningsprojekt som under våren undersökt attityder till pandemin i förhållande till partisympatier bland 3000 amerikaner. Hennes forskningsgrupp har tittat på en rad faktorer bland deltagarna, som om de bor i ett område med många covid-fall, men det som mest kunde förutse om en person bär ansiktsmask eller inte är om den identifierar sig som republikan eller demokrat.

  – När både presidenten och vicepresidenten vägrar bära ansiktsmask skickar det ut starka signaler, säger Shana Gadarian.

Frågan har blivit så laddad att den stora biokedjan AMC i juni gick ut med att de inte kommer kräva att besökarna bär ansiktsmask när biograferna öppnar, eftersom de inte ”vill dras in i en politisk kontrovers”.

Skäller ut personal

Motståndet började i april, då amerikaner på högerkanten runt om i USA demonstrerade utan ansiktsmask mot att företag och skolor stängts för att bromsa corona-spridningen. Sedan dess har konflikten trappats upp. När delstaterna gradvis öppnat upp sina ekonomier har många butikskedjor och affärer infört regler om att kunderna måste bära ansiktsmask. Det har lett till mängder av fall, inte sällan filmade och spridda på sociala medier, där kunder skäller ut personal efter att blivit ombedda att lämna en butik för att de inte bär ansiktsmask. I flera fall har reglerna också lett till våld.

I maj skottskadade en kund en kock på snabbmatskedjan Waffle House i Aurora, Colorado, efter att kocken tre gånger sagt åt mannen att han måste bära mask för att få äta på restaurangen. I Flint, Michigan, blev en anställd på lågprisbutiken Family Dollar skjuten samma månad, efter att ha sagt åt en kund att hennes dotter måste bära mask i affären. Reopen NC, en grupp som är motståndare till corona-restriktioner i delstaten North Carolina har startat ”Burn your mask challenge”, där folk postar videoklipp i sociala medier där de eldar upp ansiktsmasker.

Grundtemat i maskprotesterna kan sammanfattas av ett uttalande av Texas guvernör, republikanen Greg Abbot, som speglar en viktig del av folksjälen i de mer konservativa delarna av USA: ”I Texas vill vi vara säkra på att den individuella friheten inte inskränks av regeringen, och därför kan regeringen inte kräva att individer bär mask”, sa Abbot till en lokal tv-station. Republikanska guvernörer varit betydligt mindre benägna att införa andra ingrepp i friheten under pandemin, som att tvinga affärsrörelser att stänga tillfälligt.

– Vissa av de individualistiska värderingarna är vanligare inom högern i USA, säger Shana Gadarian.

– Det argument som presidenten och republikanska guvernörer driver implicit är att republikansk identitet och ansiktsmasker inte igår ihop, eftersom de inskränker friheten.

Läs vidare på nästa sida: Enkät

Fakta

När coronaviruset först dök upp i USA var budskapet från Folkhälsomyndigheten CDC att ansiktsmasker inte är nödvändiga för människor som inte har några symtom, och uppmanade folk att inte köpa dem. I april ändrade CDC kurs och hänvisade till forskning som visar att även symtomfria människor kan sprida viruset.

I ett forskningsprojekt har tre statsvetare vid universiteten i Cornell, UC Irvine och Syracuse under våren undersökt attityder till pandemin bland 3000 amerikaner, när det gäller försiktighetsåtgärder som att tvätta händerna eller att använda munskydd. Demokrater är enligt undersökningen mer än 20 procentenheter mer benägna än republikaner - 75 procent jämfört med 53 procent - att uppge att de bär munskydd när de går utanför dörren.