Hot.

2016-01-28 15:39
Utrikesminister Margot Wallström (S). Bild: Jonas Ekströmer/TT
Utrikesminister Margot Wallström (S).

Misstänkt hot mot Wallström utreds av UD

I den israeliska högerradikala tidningen Makor Rishon publicerades för en vecka sedan en artikel där det insinuerades att Margot Wallström borde mördas på samma sätt som Folke Bernadotte. Utrikesdepartementet utreder nu händelsen.

Tröttnat på att spara dina pengar hos giriga banker som tar ut miljardvinster?

Spara dina pengar i ETC Sol och låt pengarna göra nytta för klimatet!

Läs också: Wallström hårt kritiserad i Sverige – hyllad utomlands

Artikeln är skriven av journalisten Zvi Zameret, tidigare chef för den pedagogiska enheten på utbildningsdepartementet i Israel. I texten menar Zamaret att Folke Bernadotte, trots sina insatser med de vita bussarna, var en utpräglad antisemit som försökte störta staten Israel. Han rundar sedan av texten med att jämföra Folke Bernadotte och Sveriges utrikesminister Margot Wallström, med meningen ”jag är övertygad och säker på att hennes intentioner (att störta Israel, reds anm.) kommer kvävas, precis som den ovärdige grevens intentioner gjorde”.

Texten har bland annat uppmärksammats av journalisten Barak Ravid på tidningen Haaretz och fredsaktivisten Jonathan Ofir. Även utrikesdepartementet i Sverige har noterat det misstänkta hotet.

– Det är säkerhetsfolk som tittar på den här frågan och vi har inga fler kommentarer än det. Men jag vet vilket artikel du menar och den kändes väldigt konstig, säger Kristian Brangenfeldt, Margot Wallströms pressekreterare.

Hett samtalsämne i Israel

Margot Wallström är ett hett samtalsämne i Israel efter ett flertal politiska utspel riktade mot landet. Efter att hon sagt att Israel borde utredas för ”utomrättsligt dödande” i samband med de många knivattackerna som begåtts av palestinier meddelade det israeliska utrikesdepartementet att hon inte längre var välkommen in i landet. Zvi Zamaret har också ställts till svar för sin text.

– Jag hörde något om att han gick ut och dementerade att det skulle vara ett hot mot Wallström i Jerusalem Post, säger Kristian Brangenfeldt.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter