Utrikes.

2017-10-02 10:19
Bild: AP/TT

Minst 50 döda och 200 skadade efter skottlossning i Las Vegas

Under natten mot måndag öppnade en eller flera gärningsmän eld mot en festival i Las Vegas. Vince Klingenberger från Kanada landade med en helikopter 250 meter från platsen en minut innan kaoset började.

– Folk körde med bilar genom festivalstängslet för att ta sig från platsen, berättar han.

När Dagens ETC når Vince Klingenberger sitter han i ett litet rum tvärs över gatan från festivalen Route 91 Harvest där skjutningen inträffade. Klockan är strax efter midnatt lokal tid och osäkerheten är stor kring vad som har hänt. Sveriges Radio rapporterar om minst 50 döda och över 200 skadade efter att en person öppnat eld från ett tak ner över en festivalpublik. Det är den värsta masskjutningen i USA:s historia.

– Det är väldigt rörigt på platsen. Vi landade en minut innan det började och det verkade som att någon sköt med automatvapen från ett tak och att någon sköt från marken, berättar Vince Klingenberger.

Polisen i Nevada gick snabbt ut med information om att en skytt var ”oskadliggjord” men att folk skulle hålla sig borta från området. Enligt Vince Klingenberger florerar mycket rykten och många på plats tror att det rör sig om fler än en gärningsman.

– Det var minst tre skyttar. Jag vet inte säkert, men det lät som det, säger han.

Hur skulle du beskriva stämningen på platsen?

– Just nu sitter jag och väntar på att evakueras. När vi landade så hörde vi skottlossningen från andra sidan gatan och jag hjälpte alla in i hangaren. En kvinna hade skjutits i armen och var allvarligt skadad och folk var väldigt illa däran överlag.

Enligt UD finns det inga uppgifter om skadade svenskar. Ett par timmar efter skottlossningen gick Nevadapolisen ut med att de inte trodde att det rörde sig om fler skyttar. Motivet till dådet är än så länge okänt.

Skjutningen i Las Vegas

Masskjutningen inträffade på countryfestivalen Route 91 Harvest Festival i närheten av Mandalay Bay Casino.

Omkring 40 000 personer i publiken när skottlossningen utbröt.

Enligt AP har 26 personer tagits till sjukhus. Två personer har dött och tolv uppges vara allvarligt skadade.