Hoppa till innehållet

ETC på plats

Minister vill rensa universiteten från ”islamvänsterism”

”Islamvänsterismen genomsyrar hela samhället och universiteten är inte vattentäta”, säger Frankrikes minister för högre studier, Frédérique Vidal, som nu vill utreda förekomsten av ”islamvänsterism” på landets lärosäten. 
”Islamvänsterismen genomsyrar hela samhället och universiteten är inte vattentäta”, säger Frankrikes minister för högre studier, Frédérique Vidal, som nu vill utreda förekomsten av ”islamvänsterism” på landets lärosäten.  Bild: Bild: Christophe Ena/AP

Dagens ETC.

Kontroverserna kring den så kallade islamvänstern eskalerar i Frankrike. Det som i början mest var en anklagelse att slänga i ansiktet på meningsmotståndare har tagit sig en mer konkret form. Ministern för högre utbildning och forskning har beställt en utredning av landets lärosäten om ”islamvänster-aktivism förtäckt som akademisk forskning”.

Strax efter det brutala mordet på historie- och geografiläraren Samuel Paty sa Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer att undfallenheten inför islamismen i Frankrike berodde på något han kallade ”islamo-gauchisme” –  islamvänsterism. Han menade att detta ”intellektuella samröre med terrorism” hade fritt spelrum på franska universitet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser