Utrikes.

2021-07-23 12:00
Demonstrationer i soldaritet för det kubanska folket, utanför Vita huset i Washington.  Bild: Jose Luis Magana/TT
Demonstrationer i soldaritet för det kubanska folket, utanför Vita huset i Washington.
Puffetikett
Dagens ETC

Mexiko skickar mat och medicin till Kuba

Kuba har börjat utfärda domar mot personer som greps under protesterna mot landets styre för bristen på bland annat mat och medicin. Nu beslutar Mexiko att skicka nödvändig proviant till ön – och ger samtidigt en känga till USA.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

För drygt två veckor sedan gick tusentals personer ut på gatorna i Kuba för att protestera. Demonstranterna skanderade "ned med diktaturen" och att de ville ha frihet. Protesterna kom till följd av ekonomiska svårigheter i landet som förvärrats under pandemin, då bristen på mat och medicin ökat ytterligare.

Presidenten Miguel Diaz-Cane har skyllt landets svåra situation på USA gå grund av landets sanktioner mot Kuba. USA har som svar på Kubas hårda respons till demonstrationerna ökat sanktionerna ännu mer mot vissa kubanska politiker och tjänstemän, något som Mexikos president Andrés Manuel López Obrador varit kritisk till.

Mexiko har nu beslutat att skicka två fartyg med förnödenheter till Kuba. Syretankar, sprutor och basvaror som ris och bönor ska transporteras till ön på söndag, enligt Washington Post.  Mexikos utrikesdepartement säger att biståndet är "i linje med den mexikanska regeringens politik för internationell solidaritet."

Demonstranter döms

I veckan kom de första domarna mot de personer som greps i samband med protesterna på Kuba. Bildkonstnären Anyelo Troya, som ligger bakom musikvideon till en regimkritisk låt som använts som kampsång, var en av de tolv första att dömas, enligt BBC Mundo.

De tolv dömdes i en så kallad "sammanfattande rättegång”, ett system som tillåter staten att döma demonstranter som anklagas för allmän oordning till upp till ett års fängelse utan att de ges rätten till en advokat.

Anyelo Troyas mor och bror säger till BBC Mundo att myndigheterna i måndags rekommenderade dem att anställa en advokat till Troya. Men när de anlände till häktet på tisdagen med en advokat så informerades de om att Anyelo Troya redan dömts och nu var på väg att föras till fängelse.

– Vi kom springande med advokaten och rättegången hade redan avslutats. De prövade honom utan advokat. Det fanns totalt tolv män i samma sammanfattande rättegång och bara två hade en advokat, eftersom deras föräldrar fick reda på det i tid, säger Anyelos bror Yuri.