Utrikes.

2019-02-11 08:49
  • I flera EU-länder är det lagligt att köpa medborgarskap och pass.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
    I flera EU-länder är det lagligt att köpa medborgarskap och pass. 
  • 2017 mördades den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia, bilden till vänster, av en bilbomb. Hon arbetade med att granska maktmissbruk och korruption  i landet, bland annat de som köper medborgarskap.  Bild: Jon Borg/AP och Virginia Mayo/AP
    2017 mördades den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia, bilden till vänster, av en bilbomb. Hon arbetade med att granska maktmissbruk och korruption i landet, bland annat de som köper medborgarskap. 
Puffetikett
Dagens ETC

Medborgarskap säljs som en lyxvara i EU

Över 100 000 personer har köpt uppehållstillstånd, medborgarskap och pass i EU. Verksamheten är laglig, drivs av staterna själva, och hjälper kriminella nätverk att etablera sig i EU. Det hela hotar den inre säkerheten, konstaterar EU-kommissionen – som inte gör något åt problemet, enligt kritiker som Dagens ETC talat med.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det har beskrivits som den största insatsen i Norden i fredstid någonsin. Totalt omkring 400 poliser, soldater, kustbevakare och skatteinspektörer slog den 22 september till mot totalt 17 fastigheter i den finska skärgården. Alla ägdes av ryssen Pavel Melnikov, som låtit uppföra mängder av helikopterplattor, byggnader, övervakningskameror, rörelsedetektorer och bryggor.

De finska myndigheternas hävdar officiellt att Melnikov misstänks för skattefiffel och pengatvätt, men få tror att det är hela bilden. De ser den militärliknande infrastrukturen och det strategiskt viktiga läget i den finska skärgården.

I Finland har den tio år gamla debatten om ryssar som köper tomter fått nytt bränsle. På andra håll i Europa pekar folk på Melnikov som en påminnelse om problemet med försäljningen av uppehållstillstånd, pass och medborgarskap i EU.

Etablerade snabbspår

Pavel Melnikov har köpt ett ungerskt uppehållstillstånd och ett maltesiskt medborgarskap. Därigenom kan han som alla andra EU-medborgare resa fritt inom unionen och starta affärsverksamheter. Melnikov uppges äga delar av företag i bland annat Tyskland, Lettland, Italien, Tjeckien och Spanien.

I 20 av EU:s medlemsstater går det idag att köpa ett uppehållstillstånd – ofta kallat ”gyllene viseringar” – genom att på olika sätt investera i landet. Efter flera år som officiellt boende i landet kan det gå att få ett medborgarskap och pass. Cypern och Malta har även skapat snabbspår. Utan att bo i landet en enda dag kan du inom ett år efter ansökan få ett medborgarskap och ett pass. Det kostar omkring 10–20 miljoner kronor. Familjemedlemmar kan följa med för ett par miljoner kronor per person.

Som gjort för korrupta

Medborgarskapet har länge setts som bland det heligaste en stat kan ge, och som motsatsen till något man kan köpa. Men nu säljs alltså medborgarskap ”som vilken lyxvara som helst”, skriver Transparency International och Global Witness i en rapport de gav ut i höstas – som inte väckt någon stor debatt i Sverige. Där påpekar de att gyllene viseringar och möjligheten att köpa medborgarskap ”till sin natur innebär en attraktiv möjlighet för de kriminella och korrupta”.

Med fler pass, medborgarskap och uppehållstillstånd förbättras förutsättningarna för att ingå i komplicerade affärsnätverk. Därmed ökar förmögna människors möjligheter att undkomma skatt, tvätta pengar de tillskansat sig illegalt, gömma sig för myndigheter och, som Pavel Melnikov misstänks har gjort i Finland, agera på ett sätt som hotar ett lands säkerhet.

Melnikov, eftersökt av finska myndigheter, är idag på okänd ort.

Kassako för stater

Gyllene viseringar har en lång historia i flera EU-stater, men det var efter finanskrisen 2008 som branschen tog fart på riktigt, då desperata stater såg ekonomiska möjligheter att påbörja eller expandera försäljningen. Exempelvis fick Cypern över fem procent av sina totala inkomster 2017 från denna verksamhet, medan Spanien drar in omkring tio miljarder kronor årligen på sina gyllene viseringar, enligt Transparency International.

EU erkänner risker

Efter krav från EU-parlamentet och en rad organisationer har EU-kommissionen till sist agerat. Häromveckan kom de med en egen rapport som bekräftade att försäljningen av pass och uppehållstillstånd skapar ”en rad risker för medlemsstaterna och unionen som helhet. Det gäller särskilt säkerhetsrisker, inbegripet möjligheten till infiltration av organiserade brottsliga grupperingar från länder utanför EU, liksom risken för penningtvätt, korruption och skatteundandragande.”

Laure Brillaud, medförfattare till Transparency Internationals rapport, är glad att EU-kommissionen nu i stort sett delar hennes bild av riskerna. Men hon menar att kommissionen – som ska tillsätta en grupp som ska lägga förslag i slutet av året – inte ställer krav på medlemsstater, eller ens visar vägen för hur problemen ska lösas. Det krävs inte minst en gemensam standard, för hela EU, menar hon. Annars kan förmögna personer shoppa runt efter det pass som bäst passar dem – eller det land som tillåter dem att köpa sig in trots ett kriminellt förflutet.

– Vi har 106 000 nya medborgare och invånare i EU som vi har väldigt liten koll på, och det är viktigt att vi skaffar oss koll på dem, säger Laure Brillaud på Transparency International.

De senaste tio åren har EU:s medlemstater sålt

6 000 pass

100 000 uppehållstillstånd

... och därmed fått in investeringar i sina ekonomier med omkring 250 miljarder kronor.

Nästan alla stater som säljer pass, medborgarskap och uppehållstillstånd hemlighåller vilka dessa är.

Källa: Transparency International

20

... av EU:s medlemsstater går det idag att köpa ett uppehållstillstånd genom att investera i landet. Efter flera år som officiellt boende i landet kan det gå att få ett medborgarskap och pass.

10

... till 20 miljoner kronor kan ett ”snabbspår” kosta, vilket finns på både Cypern och Malta. Utan att bo i landet en enda dag kan du inom ett år efter ansökan för denna summa få ett medborgarskap och ett pass. Familje-medlemmar kan följa med för ytterligare ett par miljoner kronor per person.