Utrikes.

2020-03-19 11:05
Skralt på hyllorna i en Tesco-butik, London. Bild: Alberto Pezzali/AP/TT
Skralt på hyllorna i en Tesco-butik, London.
Puffetikett
Dagens ETC

Matjättar stoppar hamstring i Storbritannien

Det är inte bara i Sverige som människor hamstrar toapapper och pasta. Britterna är minst lika ivriga att tömma butikshyllorna. Men nu ryter livsmedelshandeln ifrån.

Det största brittiska matvarukedjorna har infört restriktioner på bland annat hur mycket pasta, toalettpapper och mjölk med lång hållbarhet som kunder ska få köpa i deras butiker. Detta efter att coronarädda kunder i Storbritannien, precis som i Sverige, tömt hyllorna på det mesta, medan köer in till affären ringlat sig långa utanför.

– Efterfrågan är obeveklig och stiger fortfarande, säger David Potts, vd för landets fjärde största kedja Morrisons, till Euractiv.com.

Max tre paket

Restriktionerna som kedjorna infört skiljer sig åt. Tesco har till exempel satt ett tak på två förpackningar för vissa produkter, däribland pasta, tomater på burk och antibakteriella produkter, medan Sainbury’s och Asda inte tillåter någon kund att köpa mer än tre förpackningar oavsett produkt.

– Vi ber våra kunder att handla ansvarsfullt så att alla har tillgång till nödvändigheter, skriver Asda i ett pressmeddelande.

Livsmedelsindustrin försöker lugna det brittiska folket med att förnödenheter fortfarande strömmar in i landet, trots att coronaspridningen fått länder som Spanien, Frankrike och Italien att stänga ned flera samhällssektorer.

Regeringen kritiseras

Samtidigt som industrin tampas med panikslagna kunder får sig även den brittiska regeringen en släng av sleven.

– Regeringen ställer frågor, lyssnar och planerar, men vi skulle uppskatta lite mer hjälp från dem för att lösa problemen, säger en representant för de brittiska livsmedelshandlarna till Euractiv.com.

Fakta

I Sverige infördes i på torsdagen restriktioner på läkemedel som innehåller paracetamol. Kunder ska nu inte få köpa mer än tre paket åt gången.

Det råder inte brist på läkemedlen, men i rådande situation hinner inte apoteken fylla på sina förråd.