Hoppa till innehållet

Syrien

Massakern i Kobane som världen glömde

Dödsoffren i massakern var så många att begravningsplatsen i Kobane fått byggas ut. På en minnesdag fylls den av sörjande anhöriga.
Dödsoffren i massakern var så många att begravningsplatsen i Kobane fått byggas ut. På en minnesdag fylls den av sörjande anhöriga. Bild: Bild: Joakim Medin

Dagens ETC.

För en månad sedan mördade Islamiska staten över 250 civila i Kobane, i sitt näst största massmord i Syrien. Iklädda falska uniformer körde IS runt med maskingevär och mejade ner allt som rörde sig. Massakern föll snabbt i glömska i omvärlden, och idag känner sig invånarna svikna. Dagens ETC är första utländska press som dokumenterar dådet på plats.

I östra Kobane finns en liten flicka med fem fingrar på ena handen, men bara fyra på den andra. Dödspatrullen från Islamiska staten (IS) sköt ihjäl hennes mamma mitt framför flickans ögon, sedan förbjöd de henne att gå fram till mammans kropp. Det gjorde hon ändå, och som straff skar de av ett finger. Sedan gick de. Uppgifterna leder bort till utkanten av staden, fast där står den drabbade familjens hus tomt. Den traumatiserade lilla flickan och andra överlevande har nyss flyttat till släktingar i en by. Men i området finns många liknande historier.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00