Utrikes.

2021-09-14 08:31
Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre. Bild: TT/NTB/Javad Parsa
Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre.
Puffetikett
Dagens ETC

Maktskifte i Norge – Arbeiderpartiet utropar seger

Åtta år med högerstyre fick räcka. Igår måndag röstade Norge bort Erna Solbergs Høyre och fram Jonas Gahr Støres Arbeiderparti. 

– Vi har väntat, hoppats, jobbat hårt och nu kan vi äntligen säga att vi klarade det, sa Gahr Støre jublande på valvakan.

Bekräftelse från sin huvudmotståndare fick han redan vid 23-tiden på måndagen, då avgående statsminister Elsa Solberg ringde upp honom och gratulerade till valsegern.

Exakt hur den kommande regeringen kommer att se ut är ännu oklart. Tillsammans med Sosialistisk Venstreparti (SV) och Senterpartiet (S) får Arbeiderparti egen majoritet med 89 av 169 mandat i stortinget.

– Jag pratar med dem en och en, så kan vi lägga grunden för vad som kan bli samtalen om en ny regering, sade Støre på valnatten, enligt NRK.

– Vi tar det i storleksordning, först SP, sedan SV.

De partier som gick mest framåt vid måndagens val är Senterpartiet, som gick från 19 mandat i valet 2017 till 28 mandat nu, Miljøpartiet De Grønne, från ett till tre mandat, medan Fremskrittspartiet föll från 27 till 21 mandat och Erna Solbergs Höyre från 45 till 36 mandat.