ETC på plats.

2020-07-02 09:03
  • Bild: Emma Sofia Dedorson
  • Bild: Emma Sofia Dedorson
  • Mélanie Cosnier. Bild: Emma Sofia Dedorson
    Mélanie Cosnier.
  • Agny Kpata. Bild: Emma Sofia Dedorson
    Agny Kpata.
Puffetikett
Dagens ETC

Macrons löfte: Lägger 150 miljarder på klimatet

150 miljarder till klimatet, två folkomröstningar och fler än hundra andra klimatsatsningar. Det lovade president Macron de 150 slumpvalt utvalda personerna i medborgarrådet för klimatet i måndags. Dagens ETC var på plats i Élyséepalatsets trädgård.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är en finklädd grupp människor som korsar Élysée­palatsets innergård. Vid den stora porten stannar de, tar bilder av varandra och vinkar till journalisterna på plats.

– Jag känner mig som drotting Elisabeth, säger en äldre dam.

De 150 slumpvis utvalda medborgarna i Medborgarrådet för klimatet har bjudits in av presidenten. Förra veckan presenterade de sina 149 klimatförslag (ett röstades bort). Nu ska president Macron besvara dem.

Det är en ljuvlig sommardag i Élyséepalatsets trädgård. Solen skiner och snittar och dryck serveras av vitklädda servitörer.

– Jag hade aldrig drömt om att något liknande skulle hända mig, säger Agny Kapta, vårdkoordinator och en av medlemmarna i medborgarrådet.

– Men jag är glad att det gjorde det, vi har gjort ett fantastiskt jobb.

Dagen före svepte en grön våg över Frankrike. Det gröna partiet Europe Écologie Les Verts (EELV) vann stora framgångar i kommunalvalen medan president Macrons parti La République en marche (LREM) inte vann en enda storstad.

– Först gula västarna och klimatrörelsen, sedan vi i medborgarrådet och så nu folk i valurnorna.Tänk dig vilken press på presidenten. Han har inget annat alternativ än att lyssna, säger Agny Kapta.

Alla medborgares hus

President Macron inleder sitt tal med att välkomna dem till ”deras hus”.

– Det här är alla franska medborgares hus, säger han med en gest mot Élyséepalatset.

Sedan meddelar han att han accepterar alla förslag utom tre: idén om att sänka maxhastigheten på motorvägarna till 110 kilometer i timmen ”skjuts upp”, det blir ingen 4-procentig utdelningsskatt på investeringar och han vill inte sätta klimatet före folket i konstitutionen.

Resten accepteras: inga nya högutsläppsbilar efter 2025, obligatoriskt att isolera sina hus – den som inte har råd ska få stöd – och storsatsningar på cyklar, elbilar och tåg. Alla förslag tas utan ändringar direkt till parlamentet.

”Hoppas på” lagar inom kort

Han säger att han ”hoppas på” att lagar och regler ska kunna presenteras redan i slutet av den här sommaren. Sedan kommer överraskningen:

– Vi injicerar 15 miljarder euro (150 miljarder kronor) till klimatsatsningar, säger Emmanuel Macron.

Uttalandet drar dagens stark­aste applåder.

Det går sedan ett sus genom församlingen när presidenten meddelar att han står bakom deras förslag om två folkomröstningar 2021 – en om att skriva in kampen för klimatet i författningen och om att göra det straffbart med ”ekocid” – det vill säga miljömord.

– Jag är nöjd och tror att han menar vad han säger, säger äldrevårdsassistenten Mélanie Cosniers som Dagens ETC talade med tidigare.

Grön kritik

Men alla är inte lika tillfreds. Fransk vänsters France Inoumise kritiserade genast att Macron avfärdade en tillväxt­kritisk formulering bland förslagen.

– Tillväxt behövs för att säkra välfärden, en tillväxt med ett ekologiskt hjärta, sa Emmanuel Macron.

Även Greenpeace gick ut och varnade för vaga formuleringar som ”hoppas på och ”stå bakom”. De menade att de gjorde det lätt för honom att senare undfly löftena.

– Menar de att han har satsat allt vårt jobb, allas vår tid och statens pengar på att lugna och lura folket? Det tror inte jag. I så fall får han ångra sig. Här i Frankrike älskar vi flärd och glamour men inte lika mycket som vi gillar rättmätiga protester, säger Agny Kapta.

Macrons löften

150 miljarder till klimatsatsningar.

Folkomröstning om att skriva in bevarandet av klimatet i franska författningen.

Folkomröstning om att straffbelägga brottet ”ekocid” – miljömord. Medborgarrådet definierar det som all slags allvarlig miljöförstöring och vill se miljön böter och fängelsestraff.

Dra sig ur handelsavtalet CETA mellan EU och Kanada ”om det inte lever upp till Paris­avtalet”.

Dra sig ur handelsavtalet med Mercosur  (Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay).