Utrikes.

2019-06-12 09:10
Brasiliens förre president Luiz Inacio Lula da Silva dömdes 2017 till 12 års fängelse för korruption.  Bild: Eraldo Peres/AP
Brasiliens förre president Luiz Inacio Lula da Silva dömdes 2017 till 12 års fängelse för korruption.
Puffetikett
Dagens ETC

Lula utsatt för komplott

Brasilien skakas nu av anklagelser om att rättegången mot den förre presidenten Lula Inácio da Silva var en politisk process som styrdes av domare i samarbete med åklagare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är den nätbaserade nyhetsorganisationen Intercept som kommit över ett stort arkiv av utskriva telefonchattar, mejl och andra dokument som visar hur åklagare bakom landets stora korruptionsrazzia använt sin makt politiskt. En stor del av materialet kommer från krypterade gruppsamtal på appen Telegram.

Intercept menar att dokumenten visar hur åklagarna politiskt missbrukat sin makt och att de haft en politisk agenda. Syftet var, enligt Intercept, att förhindra att Lula och hans parti Arbetarpartiet från att vinna förra årets presidentval.

Utsedd till justitieminister

Bakom kampanjen låg enligt Intercepts undersökning Sergio Moro som var ledande i antikorruptionskampanjen och en av de domare som låg bakom att Lula dömdes till fängelse. Efter att Lula förhindrats att ställa upp i valet utnämndes Moro till justitieminister av segraren i valet, den högerextreme Jair Bolsonaro.

I alla opinionsundersökningar pekades Lula ut som segrare i presidentvalet – om han skulle tillåtas ställa upp. Enligt dokumenten agerade åklagare och domare utifrån en politisk vilja att hindra honom från att delta i valen, de till och med hittade olika sätt att stoppa Lula från att ge tidningsintervjuer trots att han fått tillstånd till detta av Brasiliens högsta domstol.

I de läckta konversationerna uttrycker Deltan Dallagnol, den ledande åklagaren mot Lula, tvekan om styrkan i bevisningen i åtalet. Detta sker fyra dagar innan han lämnar in åtalet.

”Kriminell handling”

Bakom Intercept och avslöjandena ligger bland andra Glenn Greenwald. Han var en av journalisterna som i samarbete med visselblåsaren Edward Snowden avslöjade USA:s topphemliga övervakningsprojekt.

I en kommentar säger de brasilianska åklagarna att de utsatts för en ”kriminell handling” av olagliga hackare.