Utrikes.

2016-02-09 14:31
Yanis Varoufakis presenterade ett nytt manifest för den europeiska vänstern idag. Foto: Markus Schreiber / AP
Yanis Varoufakis presenterade ett nytt manifest för den europeiska vänstern idag.

”Lösningen är inte att återgå till en nationalstat”

En ny europeisk vänsterrörelse har sett dagens ljus. DiEM25, med Greklands tidigare finansminister Yanis Varoufakis i spetsen, presenterade idag ett manifest för att demokratisera Europa. 

– Vad vi gör verkar utopiskt. Men när EU:s makter tror att de kan fortsätta som de gör, då är de ännu mer utopiska, sa Varoufakis under presentationen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Presskonferensen hölls symboliskt i Berlin, där Yanis Varoufakis för ett år sedan fick se sig överkörd i förhandlingarna om EU:s åtstramningspaket och nödlån till Grekland.

Manifestet utgör grunden för den nya europeiska vänster, som Varoufakis nu försöker samla i den breda rörelsen DiEM25 (Democracy in Europe Movement 2025). Förhoppningen är att en enad vänster ska kunna stå upp mot de stora europeiska institutionerna, som idag drivs av kapitalistiska intressen, menar Varoufakis. 

 – Det enda alternativet, som vi aldrig försökt med tidigare, är en europeisk rörelse som enas runt metaforiska bord för att diskutera gemensamma problem och lösningar. Om konsensus nås så har vi chansen att slå igenom på olika beslutsnivåer, säger han till Dagens ETC.

Vill förändra EU – inte lämna unionen

Yanis Varoufakis ser dock ingen anledning att lämna EU, utan pekar snarare på behovet av att förändra systemet inom befintliga ramar.

– Lösningen är inte att återgå till en nationalstat, att bygga murar, bygga fästing Tyskland eller Franrike. Dessa murar speglar bara vår osäkerhet och våra misslyckanden. Om EU faller sönder kommer det att likna 1930-talet. Då var det inte vänstern eller humanismen som segrade. Det var fascismen, till priset av förfärligt mänskligt lidande. Vill vi ha det så? Det vill inte jag.

Vad är det som får dig att tro att du kan lyckas där andra misslyckats?

– Absolut ingenting. Men det här är det enda sättet som jag kan vakna upp på morgonen och känna hopp. 2015 visade att vårt styrsystem inte funkar. Vi måste testa olika sätt tills vi hittar ett som fungerar. Kanske kommer även DiEM att misslyckas, men vi måste försöka.

"Fungerar inte"

Lösningen är att demokratisera EU, menar Varoufakis, dels genom att rekalibrera EU:s institutioner så att de svarar på Europas olika kriser, dels genom att göra politisk makt legitim och politisk igen. 

– Det gamla systemet, med att lova sådant du inte kan genomföra ifall du skulle lyckas ta regeringsmakten, fungerar inte. Jag har sett finansministrar förminskas till hjälplöshet i EU:s ministerråd och i Eurogruppen. 

Inga svenska partier är med

Än så länge har inga svenska partier eller politiker anslutit sig till rörelsen, men Varoufakis hoppas på en bred, transnationell koalition där så många som möjligt går med.

– Vissa av mina bästa vänner är vad man kan kalla nyliberaler. Om vi kan vara vänner kan alla de som är överens om nödvändigheten av att politisera politiken igen för att lösa den ekonomiska krisen och beslutsfattandet i Bryssel enas i DiEM. 

– Vi har inga medel alls. Allt börjar ikväll. Det är hela principen, att vi bjuder in dem som känner att det finns ett vakuum. 

Några av manifestets mål:

  • Ett demokratiskt Europa där all politisk auktoritet härrör från Europas suveräna folk.
  • Ett transparent Europa där allt beslutsfattande sker under medborgarnas kontroll.
  • Ett enat Europa vars medborgare har lika mycket gemensamt mellan länder som inom dem.
  • Ett realistiskt Europa som ger sig själv uppgiften att genomföra radikala, men uppnåeliga, demokratiska reformer.
  • Ett decentraliserat Europa som använder centralmakten för att maximera demokrati lokalt.
  • Ett pluralistiskt Europa av olika regioner, etniska grupper, religioner, nationer, språk och kulturer.
  • Ett jämlikt Europa som hyllar skillnad och stoppar alla former av diskriminering.
  • Ett kultiverat Europa som utnyttjar sitt folks kulturella mångfald.