Utrikes.

2017-10-04 22:56

LISTA: 5 regioner som vill bli självständiga

Katalonien är inte ensam om att vilja bryta sig loss. Liknande självständighetskamper pågår även i europeiska länder som Skottland, Italien och Belgien. Utöver den kulturella och språkliga tillhörigheten rör det sig ofta om rika regioner som inte anser sig få tillbaka lika mycket som man ger till statskassan.

1. Skottland

Bild: Virginia Mayo/AP

Skotska separatister vill se en ny folkomröstning om att lämna Storbritannien. En ny folkomröstning måste dock godkännas av regeringen i London och Theresa May har hittills uttalat sig om att det inte är ”nödvändigt”. Premiärministern har bland annat hänvisat till den formella folkomröstningen som hölls 2014, då 55 procent röstade för att stanna kvar i Storbritannien. Men Skottlands regeringschef och försteminister Nicola Sturgeon menar att läget har ändrats i och med Brexit, då en majoritet av skottarna vill stanna i EU. Nicola Sturgeon vill att en folkomröstning hålls någon gång mellan hösten 2018 och våren 2019. Vid ett eventuellt utträde skulle oljan bli en viktig fråga, då 91 procent av Storbritanniens oljetillgångar ligger i Skottland.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


2 - 3. Lombardy och Veneto

Icke-bindande folkomröstningar om ökat självstyre kommer att hållas i de välmående nordliga regionerna Lombardy och Veneto i Italien den 22 oktober i år. I en inofficiell onlinefolkomröstning som hölls 2014 röstade 89 procent av Venetos invånare för att regionen ska lämna Italien.

Högerextrema och främlingsfientliga Lega Nord är drivande i frågan och vill att regionerna helt bryter sig loss från Italien för att istället bilda ”Padanien”. Partiet motiverar bland annat separationen med att korruptionen är utbredd och ekonomin sämre i landets södra delar, men korruptionsanklagelser har även riktats mot Lega Nord själv.

4. Flandern

Flamländska separatister vill att Flandern bryter sig loss från Belgien. Den långa självständighetskampen började redan på 1800-talet då regionen tillhörde Nederländerna.

Men önskan om ett splittrat Belgien har också en ekonomisk grund. Flandern, som traditionellt står till höger politiskt, är en rikare region än fransktalande Vallonien i södra Belgien. Nationalistiska Nya Flamländska Alliansen, vars kärnfråga är ett självständigt Flandern, går framåt. N-VA blev största parti i Flandern i det senaste valet. Partiledaren Bart De Wever har tidigare uttalat sig om att flamländarna ”är trötta på att behandlas som mjölkkor”. Enligt Bart De Wever vill partiet att Flandern ska bli självständigt ”steg för steg” och inte genom en revolution.

5. Baskien

Bild: Alvaro Barrientos/AP
Bild: Alvaro Barrientos/AP

Inför folkomröstningen i Katalonien syntes baskier stödja grannregionens krav om självständighet. Premiärminister Mariano Rajoy har uttalat en oro inför att den autonoma regionen Baskien, som sträcker sig en bit in i Frankrike, ska följa i Kataloniens fotspår.

Självständighetskampen i regionen brukar i övrigt förknippas med den terrorstämplade baskiska separatiströrelsen ETA som dödade över 800 personer mellan 1968 och 2003. 2011 angav ETA att man inte kommer att fortsätta den beväpnade kampen och i våras överlämnades en lista på vapendepåer i Frankrike.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.