Utrikes.

2014-10-14 12:43
Lars Vilks håller föredrag till stöd för provokatören Dan Park som dömts för hets mot folkgrupp. Bilder: TT, Wikipedia
Lars Vilks håller föredrag till stöd för provokatören Dan Park som dömts för hets mot folkgrupp.

Lars Vilks stödtalar för Breivik-hyllare på Norges stadsbibliotek

200 meter från där Breivik sprängde Norges regeringsbyggnad kommer det snart visas bilder av Dan Park som hyllar samme Breivik. Dagens ETC kan nu avslöja att Lars Vilks är inbjuden av en islamofobisk tidning att hålla föredrag till stöd för den hetsdömde konstnären.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Dan Park dömdes nyligen till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp i Malmö tingsrätt, men stödet för konstnären sprider sig över landets gränser. Nu ska Norges största bibliotek, Deichmanske bibliotek i Oslo, låta Lars Vilks hålla ett föredrag där han genom att jämföra Parks bilder med mer accepterad konst visar att Parks dom är resultatet av inkonsekvens. Efter en förfrågan har bibliotekschefen Kristin Danielsen beslutat att hyra ut en lokal till sällskapet.

– Vi har ingenting med arrangemanget att göra, men om vi säger nej bryter vi mot yttrandefriheten. Det är vanskligt för mig att säga nej på grund av politisk ideologi, säger Kristin Danielsen.


Hyllar massmördaren Breivik

Park har i flera bilder hyllat massmördaren Anders Behring Breivik och framställt honom som en modeikon. Det är extra känsligt att bilderna visas 200 meter från regeringsbyggnaden och i samma lokaler där man tidigare har uppmärksammat den norska nazismens sista offer, 15-årige Benjamin Hermansen.
– Det här är bara ett nytt steg i kampen för att samhället ska öppna för högerextremism och rasism. Document är inte nazistiska men ligger i den islamofoba sfären, säger Joakim Möllersen, journalist på Radikal Portal, en grön vänstersajt.
Under tisdagen kommer Antirasistiskt center i Oslo hålla ett möte där man ska diskutera arrangemanget, som kommer äga rum den 23 oktober.

– Vi känner till debatten och vi känner till vad Lars Vilks har pratat om i Danmark. Vi förde en diskussion kring detta och det var inte ett lätt beslut att ta. Men det är en tydlig skillnad mellan att hyra ut en lokal och hålla ett arrangemang, säger Kristin Danielsen.

”Högst olämpligt”

Momodue Jallow, ordförande i Afrosvenskarnas forum för rättvisa i Malmö, är en av dem som drabbats hårdast av Parks konst. Fem gånger har Park dömts, bland annat för bilder föreställande Jallow med en snara runt halsen. Han är mycket kritisk till nyheten.
– Biblioteket tillhör medborgarna och jag tycker det är högst olämpligt att man använder byggnader som tillhör skattebetalarna för att visa de här bilderna. Men det här är något jag får överlämna till den norska befolkningen. Jag är ju inte norsk men jag hoppas att det norska folket ställer upp för mänskliga rättigheter och står upp mot en man som hyllar Breivik.

Dan Park

Är en gatukonstnär dömd vid ett flertal tillfällen för hets mot folkgrupp. I juli i år omhändertog polisen konstnären och skickade delar av hans konst till SKL. Polisaktionen ägde rum under Parks vernissage på galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö.

De senaste rättsfallet behandlade i hovrätten i förra veckan, dom ska avkunnas om drygt en vecka.