Utrikes.

2021-07-20 16:16
Bild: Keith Srakocic/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Läkemedelsföretag kan tvingas betala över 200 miljarder för opiodkrisen

USA:s största läkemedelsföretag kan genom en förlikning komma att få betala drygt 230 miljarder svenska kronor till flertalet stater och städer. Överenskommelsen skulle sätta stopp för tusentals rättsfall gällande företagens roll i den växande opioidkrisen i landet.

Några av USA:s största läkemedelsföretag är på väg att nå en förlikning med stater och städer gällande deras roll i opiodkrisen, enligt New York Times. Överenskommelsen innebär en rikstäckande ekonomisk kompensation som ska betala för insatser mot förebyggandet av missbruk och hjälp till missbrukare.   

Om överenskommelsen blir av så kommer Distributors McKesson Corp, Cardinal Health Inc och AmerisourceBergen Corp betala drygt 183 miljarder kronor tillsammans och Johnson & Johnson kommer betala cirka 43 miljarder kronor utspritt över 17 år, enligt Reuters.

Det pågår i dagsläget tusentals rättsfall mot dessa företag och deras roll i opiodkrisen i USA, som skördade 69 000 människoliv till följd av överdoser bara under 2020. Förlikningen skulle innebära att dessa rättsfall inte kommer att avgöras i domstol.

"Förlikningen är inte ett erkännande om ansvar eller att vi gjort fel, och företaget kommer att fortsätta försvara sig mot alla tvister som inte blir lösta av det slutgiltiga avtalet", skriver Johnson & Johnson i en kommentar till NY Times. 

De slutgiltliga summorna och detaljerna är ännu inte fastslagna, men väntas presenteras den här veckan. Men det är rika företag som nu kan tvingas betala ut dessa enorma summor. Läkemedelsföretagens rapporterade inkomster från förra året ligger på mellan 1 600 miljarder och 500 miljarder kronor.