Våld.

2015-08-24 17:00
Mellan 20 000 och 50 000 kvinnor beräknas enligt FN ha blivit systematiskt våldtagna under Balkankriget. Bara ett fåtal av förövarna har 20 år senare ställts inför rätta. Så är det också i de allra flesta fall – de som våldtar går fria.  Bild: Dalton Bennett/AP/TT
Mellan 20 000 och 50 000 kvinnor beräknas enligt FN ha blivit systematiskt våldtagna under Balkankriget. Bara ett fåtal av förövarna har 20 år senare ställts inför rätta. Så är det också i de allra flesta fall – de som våldtar går fria.

Kvinnors kroppar blir vapen i krig

De tas tillfånga och säljs som sexslavar. För att de förtjänar det, för att gud vill det, hävdar Islamiska staten. Återigen får världen bevittna hur kvinnor används som vapen i ett krig – för IS är långt ifrån ensamma om sina metoder för att vinna makt och inge skräck.

Hon är tolv år och blöder. Flera dagar i rad har hon våldtagits av en saudisk IS-krigare i ett hus i den syriska staden Shadadi. Här hålls hon fången som sexslav tillsammans med en 34-årig kvinna. Båda tillhör den yazidiska minoriteten. Och därför anser IS-krigarna att de har rätt att ha dem som slavar och våldta dem. Deras tro är fel och för det ska de straffas. Den äldre kvinnan berättar för New York Times hur hon ber IS-mannen att låta tolvåringen vara. Att hon bara är en flicka. Men han lyssnar inte.

– Han säger att han gör gud nöjd genom att ha sex med henne, berättar kvinnan.

Historien är inte unik. I reportaget som nyligen publicerades i New York Times vittnar 21 kvinnor och flickor om liknande erfarenheter. De har, liksom minst 5 000 andra yazidier, kidnappats av IS. Och precis som många av de kidnappade kvinnorna och flickorna har de separerats från sina familjer för att sedan säljas som sexslavar. Men nu har de lyckats fly. Nu kan de berätta om sina erfarenheter.

– Först separerade krigarna männen från kvinnorna, sedan separerade dom mig från min mamma. Alla unga, ogifta flickor tvingades in i bussar, säger en 15-åring kallad F.

Händelsen skedde för lite drygt ett år sedan. IS intog då byarna söder om berget Sinjar – ett område där många yazidier bor. I samband med det blev också de systematiska våldtäkterna en del av IS krigsföring.

– Offensiven på berget handlade lika mycket om sexuell erövring som att utöka sitt territorium, säger Matthew Barber, expert på den yazidiska minoriteten, som själv befann sig i närheten när IS intog Sinjar.

Balkankriget innebar uppvaknande

Även Amnesty och Human Rights Watch menar att IS då hade en målmedveten strategi. IS hade kommit fram till att yazidierna är ”vantroende”, och därmed får soldaterna göra vad de vill med dem. När IS ungefär samtidigt meddelade att de återinfört slaveri var det därför berättigat att använda de yazidiska kvinnorna som sexslavar.

Men våldtäkter sker inte bara i konflikter där religionen kan användas som ursäkt. IS är långt ifrån först med att utnyttja kvinnor sexuellt som ett sätt att visa sin makt och sätta skräck i samhällen de försöker erövra. Det skedde bland annat under andra världskriget i Japan då omkring 200 000 kvinnor fördes bort för att tjäna som ”comfort women” åt den japanska militären.

– Det finns mängder av exempel genom historien, men först efter Balkankriget kom det stora uppvaknandet. Innan hade man sett det lite som att ”shit happens in war”. När vittnesmål började komma in om hur kvinnor utnyttjats och våldtagits under kriget på Balkan började kvinnoorganisationer i hela välden organisera sig, säger Lovisa Strand, forskningsansvarig på organisationen Kvinna till kvinna.

Mellan 20 000 och 50 000 kvinnor beräknas enligt FN ha blivit systematiskt våldtagna under Balkankriget. Bara ett fåtal av förövarna har 20 år senare ställts inför rätta. Så är det också i de allra flesta fall – de som våldtar går fria. På så sätt blir våldtäkten ett vapen som både är riskfritt och effektivt.

– Ett helt samhälle sätts i skräck. Bara hotet om massvåldtäkt får människor att fly sina hem och överge sina byar. På så sätt är det ett effektivt och billigt vapen, som dessutom ger långvariga effekter för de utsatta samtidigt som man själv inte riskerar någonting, säger Lovisa Strand.

Normer förskjuts

Men förklaringarna till att män i många krig och konflikter anser att det är okej att våldta är fler än så. Det handlar inte bara om att vinna mark och makt, det handlar också om splittra familjer och samhällen, om att skapa trauman som lever vidare. Men det handlar också om normer som förskjuts. I en värld där kvinnor inte har samma värde som män blir steget till att våldta kortare i en krigssituation.

– Kvinnor våldtas även i fred. I många krig eskalerar det – för att vara en karl måste du våldta. Det kan vara ett sätt att bryta ned sina soldater, göra dem till bra krigsmaskiner utan spärrar, säger Madeleine Lundberg, genusrådgivare på Röda korset.

Kvinnor som dessutom tillhör en minoritet löper särskilt stor risk att våldtas. I oroliga länder är de ofta utsatta redan från början.

– Du har ännu mindre rättigheter. Som i fallet med IS berättigas våldtäkterna med att du tillhör fel minoritet, att det därför är okej att göra vad som helst. Det är ett tydligt exempel på att vinna makt genom skrämsel som är långt ifrån unikt.

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Exempel på konflikter där våldtäkt har varit en del av krigsstrategin.

Nanjing

• I slutet av 1937 intog japanska trupper den kinesiska huvudstaden Nanjing. Runt 300 000 civila dödades, och mellan 20 000 och 80 000 kvinnor våldtogs, vissa så brutalt att de dog.

Andra världskriget

• Mellan 100 000 och 200 000 kvinnor användes som så kallade tröstekvinnor av den japanska armén, många av dem kvinnor från Sydkorea. Att vara tröstekvinna innebar i praktiken att vara sexslav. Under krigsslutet och efter krigets slut våldtogs uppskattningsvis två miljoner tyska kvinnor av sovjetiska soldater.

Balkankriget

• Enligt FN beräknas mellan 20 000 och 50 000 ha våldtagits under kriget på Balkan. Många av dem i så kallade våldtäktsläger. Ungefär 30 personer har dömts i internationella och nationella domstolar för våldtäkt sedan dess.

Rwanda

• Under folkmordet i Rwanda 1994 uppskattas mellan 250 000 och upp mot en halv miljon kvinnor ha våldtagits, ofta handlade det om rent sexuellt slaveri. Utsatta vittnade om brutala våldtäkter, och skadorna ledde ibland också till döden.

Sierre Leone

• Under inbördeskriget 1991 till 2002 i Sierra Leone kidnappades tusentals kvinnor för att användas som sexslavar. Enligt Amnesty tvingades män dessutom våldta sina familjemedlemmar under hot om att få sina armar eller händer avhuggna.

Kongo

• Landet har under lång tid varit präglat av konflikter, och som en följd av det också systematiska våldtäkter. De senaste åren har man räknat med över 1 000 rapporterade våldtäkter varje månad. Ett skäl till att det sexuella våldet är så utbrett här menar många är straffriheten – väldigt sällan döms någon för våldtäkt.

Syrien

• Kriget i Syrien har inneburit en mängd sexuella övergrepp. Enligt en rapport från IRC har våldtäkt använts som en krigsstrategi även här, och rädslan för att våldtas har fått många kvinnor att fly Syrien.