Utrikes.

2014-08-13 11:03
  • Aisha Ibrahim och Montaha Xelil från kvinnoorganisationen Yekitiya-Star frivilligvaktar mot intränganden av IS i Rojava. Bild: Thorkil Rothe
    Aisha Ibrahim och Montaha Xelil från kvinnoorganisationen Yekitiya-Star frivilligvaktar mot intränganden av IS i Rojava.
  • Nalin Ahmed Ibrahim såg först ett manligt motstånd mot att tillåta samhällsskydd av kvinnliga poliser. Bild: Thorkil Rothe
    Nalin Ahmed Ibrahim såg först ett manligt motstånd mot att tillåta samhällsskydd av kvinnliga poliser.
  • Artonåriga Roja jobbar nu som livvakt åt ministrar i kantonen, men vill snart ut till fronten mot IS. Bild: Thorkil Rothe
    Artonåriga Roja jobbar nu som livvakt åt ministrar i kantonen, men vill snart ut till fronten mot IS.

Kvinnorna som slåss mot IS-terrorn: "Kunde inte se på när folk dödades"

Fundamentalistgruppen IS, tidigare Isis, erövrar allt mer mark i Irak och Syrien, och särskilt kvinnor ser en nattsvart framtid under dem. Men i syriska Kurdistan finns ett aktivt, folkligt motstånd. Kvinnor utgör en stor del av det, och bygger upp både försvar och styrkor som krigar mot IS vid fronten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vi möter dem vid infarter till städer, bakom sandsäcksvallar på landsbygden, till och med vid en säkerhetskontroll utanför en pool, som revolutionen erövrat från Assadregimen. Beväpnade men vänliga personer som vill se ID och kontrollera bilar. I november 2013 utropade norra Syriens kurdiska delar ett självstyre i tre regioner, under namnet Rojava. Redan tidigare hade ett starkt försvar av trakten behövt utvecklas.

– Det har varit livsviktigt, eftersom våra områdena attackerats av IS och liknande grupper i två år nu, säger Rabia Hassan, försvarsminister i Jazira, en av regionerna i Rojava.

IS, tidigare Isis, har visat en stor brutalitet mot kurder och andra i Syrien. Det var dessa lärdomar som låg bakom Rojavas beslut att intervenera i den irakiska konflikten, menar försvarsministern.

– Vi har sagt om och om igen att IS är väldigt farliga, för hela regionen. Vi kunde inte stå och se på när folk dödades inför våra ögon, utan att göra något.

Efter att den yezidiska minoriteten jagats upp i Sinjarbergen den 3 augusti gick Rojavas styrkor över gränsen. När tiotusentals yezidier nu räddats till den irakisk-syriska gränsen, har militärfordon från Rojava kört de som inte orkat gå längre. Både bakom rattarna och stående på flaken med Kalashnikovs i händerna, är det ofta uniformerade kvinnor som eskorterat dem. Folk har jublat inför synen. Soldaterna ingår i YPJ – Kvinnornas försvarsenheter – som är en separat militär del i Rojavas försvar. Tillsammans med YPG – Folkets försvarsenheter – är det dessa som legat i krig mot Isis både i Irak och hemma i syriska Kurdistan.

Kvinnor deltar i striderna

Rabia Hassan kan inte avslöja några antal, men säger att många tusen kvinnor blivit en del av försvarsstyrkan. De organiseras i en separat enhet, för att minska det patriarkala inflytandet. Styrkan innehåller inte heller bara kurder, utan även kristna assyrier och araber.

– Ett unikt projekt i regionen, javisst.

Brutaliteten hos de på andra sidan fronten har också bidragit till en förändring. IS utgör ett särskilt stort hot mot just kvinnor, som lagstadgar om begränsad rörelsefrihet, klädselregler, och rapporteras ha gjort hundratals ”kätterskor” till sina personliga ägodelar. Åtminstone ett fall av stening ska ha ägt rum.

Det är lördag och parlamentssammanträde, och kantonen Jaziras ledamöter träffas i staden Amoda i en byggnad med sönderslagen entréskylt. Där satt förut en bild av president al-Assad. Försvarsministern står i talarstolen och berättar om insatsen vid Shangal, om människorna som jagats på flykt, hur kurdiska styrkor står vid stadens utkanter. Strider pågår.

Vill till fronten

Utanför byggnaden står Roja, 18, och röker en cigarett. Hon har en Kalashnikovkula hängande i ett halsband. Just nu har hon placerats ut att arbeta som livvakt vid ministrars sammankomster, var det än sker, men snart vill hon bli en av alla de som kommer ut till fronten för att möta IS ansikte mot ansikte.

– Jag älskar det här, på sätt och vis. Vi får slåss för någonting vi tror på.