Utrikes.

2019-12-08 11:45
 • Dr Ruja Ignatova beskrevs som ett visionärt geni, med ett IQ på över 200.
  Dr Ruja Ignatova beskrevs som ett visionärt geni, med ett IQ på över 200.
 • Företagets huvudkontor i Sofia, Bulgarien. Bulgarisk polis genomsökte kontoret i januari 2018 och beslagtog företagets servrar. Bolaget fortsatte dock med sin verksamhet.
  Företagets huvudkontor i Sofia, Bulgarien. Bulgarisk polis genomsökte kontoret i januari 2018 och beslagtog företagets servrar. Bolaget fortsatte dock med sin verksamhet.
 • Onecoins kontor i Dubai påstods på hemsidan vara beläget i byggnaden i mitten av bilden.
  Onecoins kontor i Dubai påstods på hemsidan vara beläget i byggnaden i mitten av bilden.
 • Konstantin Ignatov.
  Konstantin Ignatov.
 • Ludvig Öberg.
  Ludvig Öberg.
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Kryptodrottningen som lurade världen och försvann

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Man, 69 år, fattigpensionär, Norrland: ”Jag är så förbaskat ledsen”

”Jag hörde talas om det för tre år sedan, via en vän. Hon hade satsat över 100 000 kronor tror jag. Jag blev intresserad för att det liknade bitcoin. Jag tänkte att när man är med från början kan man tjäna pengar, men tyvärr verkar det inte ha varit fakta det jag fick höra. Jag fick höra att man kommer att flerdubbla sin insats på några år. Jag visste inget om kryptovalutor och jag vet fortfarande ingenting, jag är inte så insatt. Flera runtomkring mig har investerat. Jag är så förbaskat ledsen att jag satsade pengar på det här. 53 000 för någon med min låga pension, det hade hjälpt mig så mycket. Jag har värvat en person. Han är 82 år gammal och har gått in med över 70 000 kronor. Han är inte alls insatt, utan han litade på mig och jag trodde att det här var grejen. Jag är så ledsen för hans skull att han har förlorat så mycket pengar. Jag har inte polisanmält. Jag litar inte på någonting längre. Det är bara bluff alltihop.” 

Karin Edvardsson, 66 år, tidigare banktjänsteman: ”Jag fick en utskällning när jag ifrågasatte”

”2014 blev jag uppringd av en bekant, inte nära vän, men en bekant som jag hade förtroende för. Hon berättade om det här och jag förstod inte så mycket av själva tekniken bakom. Jag hade hört talas om kryptovalutor, främst Bitcoin, men aldrig tänkt att jag skulle investera. Hon framställde det som att det var en ren valutaspekulation. Du investerar lite pengar och efter några år har pengarna vuxit. Så framställdes det för mig. Jag har jobbat på bank i större delen av mitt liv.

Karin Edvardsson, 66 år, tidigare banktjänsteman.
Karin Edvardsson, 66 år, tidigare banktjänsteman.

Jag fick höra att Onecoin skulle bli så stort, det skulle bli globalt och man skulle kunna använda den på så många ställen. Den skulle vara spårbar och säker och skapa ett stort förtroende, men det var ju precis tvärtom.

Jag var tveksam, och satte därför in en minimisumma, 5 000 kr, det var det minsta man kunde sätta in. Det var en marknad jag inte kände till, men jag litade på den som sålde in det. Litegrann föll jag väl för pratat, men jag litade på den här personen. Hon påstod att hon själv investerat egna pengar, för sig själv och sina barn. Jag tror att hon sålde det här i god tro då. Hon trodde verkligen på den här idén då, det är jag övertygad om.

Man fick ett onecoin-konto. Det var lite knepigt att föra över pengarna, för det var en utlandsinsättning. Det framställdes också som att det var lite bråttom, för att jag skulle få vara med i någon split, som var nära förestående och få det insatta kapitalet uppräknat. Så det var bråttom.

Jag var väl inne och tittade på kontot. Jag förstod inte jättemycket, men det var ju inte jättemycket pengar. Idén jag hade var att de kunde ligga där och tuffa på. Något år senare läste jag lite tveksamheter och började undra. Jag ringde min bekant, och sa att jag starkt funderade på att dra mig ur, men hon tyckte att jag skulle ge det lite mer tid. Det var lite mild övertalning. Så det fick vara. Sen gick ytterligare nåt år. Det började bli mer och mer fikonspråk, det var tokens och det skulle minas, det var webinars hit och dit. Det var ganska svårforcerat och obegripligt. Man förstod inte så mycket och det är väl så det är tänkt.

Sen fick jag höra att jag behövde fotografera mitt pass och skicka in det, och fotografera något med min adress på. Jag ifrågasatte det starkt, det verkade konstigt och omständigt. Jag behövde inte legitimera mig när jag satsade pengarna, men nu skulle plötsligt passnummer och personnummer in. Jag drog öronen åt mig. Jag skickade inte in något.

Sedan läste jag ännu mer om att det var skumt och konstigt. Jag kontaktade min bekanta på messenger och ifrågasatte det hela. Jag fick i stort sett en utskällning för att jag var misstänksam och inte trodde på det här. Hon var väldigt bitsk för att jag tyckte att det verkade konstigt. Jag bröt kontakten och gav upp idén om det här. Jag försökte inte få ut mina pengar, jag ville inte ha mer med henne att göra. Jag hoppas att hon har blivit ordentligt blåst på pengar som hon har satt in. Det unnar jag henne.

Jag har en annan bekant som investerat. Hon hade blivit påsåld detta av en bekant. De hade ungefär blivit lovade samma som jag, att kapitalet skulle växa och att man skulle kunna handla för sina coins. De satsade mer än mig, de tror nog och hoppas på det här lite fortfarande. De har blivit utlovade olika möten, som hela tiden skjuts upp.

Det verkar vara en slags hybrid mellan ponzi-bedrägeri och pyramidspel. Ponzi bygger ju på att de i toppen tjänar pengar, men man värvar inte så mycket nedtill. Den här affärsidén verkar vara lite av varje.

Jag vet inte om det finns så många som tror längre, men säkert finns det många som hoppas. Jag varken tror eller hoppas, jag är mest nyfiken på hur det ska gå. Man undrar om det finns någon som har sanningen om den här kvinnan, var hon bara en galjonsfigur?” 

Kvinna, yrkesarbetande, norra Sverige: ”Det jag mest skäms över är att jag lurade in en person till”

”För mig är det här jättekänsligt. Den personen som har värvat mig tål inte att man kritiserar och påtalar att det inte blev som hon sa. Jag känner mig grundlurad. Det började med att jag blev kontaktad av en väninna som frågade mig om jag ville vara med på en bra investering. Jag tror det var 2016. Jag frågade lite vad det handlade om, jag tyckte det var ganska krångligt att registrera sig, men hon hjälpte mig. Vid första tillfället satsade jag 1 000 kronor, nybörjarpaketet. Token förvandlades till coins, Värdet steg, kunde jag se på onecoin.eu. Kort därefter bestämde jag mig för att satsa så mycket som jag har råd att förlora utan att jag blir förbannad. Så jag köpte traderpaketet för 5 000. Jag kunde se värdet stegras, men när jag ställde frågor om när valutan skulle komma ut och man skulle kunna handla med den, så fick jag bara höra att det händer snart. Men det sköts hela tiden upp. De ville också att man skulle betala för att få löpande insideinformation. Inga stora pengar, det kostaden kanske 125 kronor att prenumerara på det, men jag ifrågasatte det, vi borde få information om vad som händer i Onecoin gratis. Jag skäms över att jag lät mig luras, att jag lät mig dras in i det här. Det jag mest skäms över är att jag lurade in en person till.

För något år sedan introducerade de Dealshaker, där man skulle kunna handla med onecoins, men det är bara skit som finns där, rena struntsaker.

Jag är lite feg, jag borde ha krävt en ursäkt från min väninnna. Hon har så många på sitt samvete som har satsat. Någon har satsat 100 000, någon har satsat 30 000. De som har värvat verkar ha fått bonuspengar, så de har ju till skillnad från oss andra tjänat pengar. Annars borde de väl inte ha fortsatt att mata på.

Jag tänker på alla de i fattiga länder som lurats. Det är bedrövligt att man med berått mod har lurat så många människor. De har skott sig och blivit miljardärer, jag tror att det handlar om miljarder.”

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Läs vidare på nästa sida: Tidslinje

Fakta: Dealshaker

Sajten dealshaker.com lanserades i februari 2017 och framställdes som en marknadsplats där man skulle kunna handla med Onecoin. Dealshaker är den enda platsen där Onecoin kan användas.

På sajten hittar man alltifrån rabattkuponger på mjölk, korsstygnstavlor på hästar, begagnade kappor och souvenir-klockor från Riga, se bilder för exempel. Vissa varor säljs för en del euro och en del onecoin. Många av annonserna kräver också att varan ska hämtas upp.