Utrikes.

2014-03-03 13:05
Pastor Martin Ssempa är en hätsk motståndare till hbtq-personers rättigheter.  Bild: Stephen Wandera/AP/TT
Pastor Martin Ssempa är en hätsk motståndare till hbtq-personers rättigheter.

Kritik mot indraget bistånd till Uganda

Efter att Uganda infört en lag som innebär att homosexuella riskerar livstids fängelse överväger nu många länder att dra in sitt bistånd till landet. Även USA kommer att se över frågan. Samtidigt kan sådana åtgärder få stora konsekvenser eftersom många av de hälso­vårdsprogram som bedrivs i Uganda finansieras genom utländska biståndspengar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

USA:s utrikesminister John Kerry meddelade för en vecka sedan att man kommer att inleda en omprövning av landets relationer med den ugandiska regeringen. Vissa länder, däribland Norge, Danmark och Nederländerna, har redan dragit in sitt bistånd till Uganda i protest mot den nya antigaylagen, medan flera andra länder, däribland Sverige, meddelat att man kommer att se över frågan.

Tunga amerikanska politiker har krävt att USA tillfälligt fryser de motsvarande tre miljarder kronor i bistånd till Uganda som landets kongress har öronmärkt för kommande budgetår.

– Vi måste noggrant granska allt amerikanskt stöd till Uganda, även det som kommer via Världsbanken och andra multilaterala organisationer, sade senatorn Patrick Leahy på tisdagen.

Sju procent hiv-positiva

Flera satsningar på förbättrad hälsovård och sanitära anläggningar i Uganda är dock beroende av utländska biståndspengar – och i synnerhet gäller det program för att bekämpa hiv och aids. Drygt sju procent av Ugandas befolkning är hiv-positiva, men siffran beräknas vara dubbelt så hög bland homosexuella män.

– Vi är djupt oroade för att lagen ska leda till ett bakslag i satsningarna på en förbättrad folkhälsa i Uganda – däribland arbetet mot hiv och aids, som måste genomföras på ett icke-diskriminerande sätt för att vara effektivt, säger utrikesminister John Kerry.

Den skärpta antigaylagen slår även mot organisationer som arbetar för de hbtq-personer som utgör en högriskgrupp för hiv. Det innebär att de ugandiska organisationer som får stöd genom USA:s program för aidsbekämpning, Pepfar, kan drabbas hårt.

Timi Gerson, vid utvecklingsorganisationen American Jewish World Service, AJWS, som bedriver arbete i Uganda, säger att den nya lagen kan få konsekvenser för de satsningar som genomförs via Pepfar.

– AJWS ställer sig inte bakom att stoppa biståndet till vanliga ugandier. Jag vill inte tala om ett stoppat bistånd, utan snarare om en omfördelning av biståndet. Den stora frågan är hur det med tanke på omständigheterna ska kunna genomföras på fältet, säger hon.

Bidrag till homofober

Andra organisationer som arbetar för hbtq-personers rättigheter är mer tveksamma till det amerikanska biståndet till Uganda. Dessa kritiker menar att en del av biståndet sipprar ner till konservativa kristna grupper som har en homofobisk agenda, vilket påverkar den allmänna opinionen i landet.

Pastor Kapya Kaoma vid den USA-baserade tankesmedjan Political Research Associates, hävdar att organisationer liknande den som leds av den ugandiske pastorn Martin Ssempa på detta sätt har mottagit motsvarande 400 000 kronor genom andra grupper som fått bistånd via Pepfar. Martin Ssempa är en hätsk motståndare till hbtq-personers rättigheter, och är även motståndare till kondom­användning.

Men trots detta anser inte pastor Kapya Kaoma att ett stoppat bistånd är den rätta metoden.

– Det skulle bara drabba de fattiga och inte de rika. President Museveni skulle inte förlora någonting, säger han.

Riktade sanktioner

Istället förordar Kapya Kaoma riktade sanktioner mot de personer som bär ansvaret för den nya lagen – samt de amerikanska kristna och konservativa grupper som han menar han har underblåst homofobin i Uganda.

Kritiserad lag

Förra måndagen undertecknade Ugandas president Yoweri Museveni en antigaylag som har kritiserats hårt av stora delar av omvärlden. Den nya lagen föreskriver bland annat livstids fängelse för personer som vid upprepade tillfällen haft samkönat sex, även om det skett i samtycke.