Utrikes.

2020-05-06 19:07
Foto: Cecilia Fabiano/LaPresse/TT/AP
Puffetikett
Dagens ETC

Kris i jordbruket – Italien siktar på att ge papperslösa rätt att arbeta

Varningar för matbrist och förluster inom jordbrukssektorn i coronans spår i Italien har lett till att landet planerar att ge 200 000 papperslösa rätt att arbeta.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nedstängningen och inreserestriktionerna till Italien på grund av coronapandemin har bidragit till att säsongsarbetare från Östeuropa uteblivit i år. Det italienska jordbruket står inför en kris med förluster på uppemot 70 miljarder kronor om ingen skördar frukten och grönsakerna, varnar lantbruksorganisationer. En ny lag som ska ge papperslösa som redan befinner sig i landet tillfälliga arbetstillstånd är därför på väg, rapporter RAIs TV-kanal 3.

– Uppemot 200 000 skulle kunna få tillfälliga arbetstillstånd, säger inrikesminister Luciana Lamorgese till Reuters.

Ännu ett motiv för att ge de trångbodda migranterna arbetstillstånd är den rådande hälso- och smittrisken.

Al-Jazeera rapporterar att ungefär 400 000 migranter arbetar inom Italiens jordbrukssektor. Många kommer från Afrika och Östeuropa. Det är oklart exakt hur många av dem som är papperslösa, men enligt Italiens institut för internationella politiska studier (ISPI) finns det uppemot 600 000 papperslösa migranter i landet.

Papperslösa migranter har inga rättigheter att arbeta och är därför mer utsatta för att bli utnyttjade på arbetsmarknaden. Deras lön hamnar ofta under minimilönen 50 euro per 6,5 timmars arbetsdag.

Ibrahim Bah, en papperslös migrant från Sierra Leone som al-Jazeera talat med, skördar sparris tolv timmar om dagen och tjänar 42 euro per dag.

– Vad kan jag göra? Jag har inga rättigheter. Men jag föredrar att arbeta så att jag inte stjäl, langar eller rånar i stället, säger han till det arabiska tv–bolaget.

Förslaget har mött kritik från bland andra Matteo Salvini, tidigare inrikesminister och ledare för ytterhögerpartiet Legas, som twittrat att det som sker ”är vansinne och måste stoppas”.