Utrikes.

2015-11-23 08:23
Emil Bakhshish med familj tvingas äta middag upplyst av endast stearinljus sedan elledningarna sprängts av nationalister och stora delat av Krimhalvön blivit strömlös. Bild: Donald Boström
Emil Bakhshish med familj tvingas äta middag upplyst av endast stearinljus sedan elledningarna sprängts av nationalister och stora delat av Krimhalvön blivit strömlös.

Krim mörklagt efter att nationalister sprängde ledningar

Sedan i söndags råder det undantagstillstånd på Krimhalvön. Orsaken är att extremnationalister sprängt kraftledningarna från Ukraina och gjort hela området strömlöst.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

De två sista ledningarna med ström från Ukraina till Krim sprängdes på lördagsnatten. För en månad sedan sprängdes de två första. Krimtatarernas flaggor och symboler syns på de sprängde ledningsstolparna. Källor med god insyn pekar ut krimtatarerna som ansvariga för attackerna. En påstående som stärks när Lenur Islyamov, en av de framträdande krimtatarerna som lämnat Krim, uttalar sig i tv i skarpa ordalag att de inte tänker lämna området innan alla ledningar till Krim har kapats. Lenur Islyamov är ägare till tv stationen ATR, som sänder från Kiev sedan Ryssland stoppat hans sändningstillstånd på Krim.

Samtidigt sprids rykten att de ukrainska högerextremisterna Högra sektorn, Pravyy Sector, ligger bakom sprängningen.

Tre fjärdedelar av Krims befolkning är fortfarande utan ström inklusive 150 skolor och viss vattenförsörjning har stannat av. Sedan söndagsmorgon råder undantagstillstånd på Krim. Skolor, banker och arbetsplatser håller stängt i början på veckan. Men på huvudstaden Simferopols mest centrala gator är söndagsmyllret i full rörelse och det är svårt att se någon märkbar skillnad. Vi träffar Emil Bakhshish 29 år, vars mor är krimtartar och far av judisk börd, som bor i utkanten av Simferopol. Bakhshish är kritisk till den ryska annekteringen av Krim men tror att sprängattack bara får motsatt effekt.

– Genom att spränga sönder elförsörjningen avhänder sig den enda kontroll Ukraina fortfarande har kvar över Krim. Nu tar Ryssland kontrollen över elförsörjningen också med att dra egna ledningar. Delar av huvudstaden och andra prioriterade områden hålls nu hjälpligt igång med generatorer.

Krim utropade sig självständigt från Ukraina redan dagen efter de n omdiskuterade folkomröstningen 16 mars i år. En folkomröstning som inte har godkänts internationellt. Efter omröstningen ansökte Krim om att få ingå i Ryska Federationen. Putin kunde därför ta kontrollen över Krim och har nu infört en lång rad åtgärder; ryskt valuta, gjort ryska till officiellt språk, infört rysk byråkrati och rysk administration. De ukrainska passen är inte längre giltiga för invånarna på Krim. Nu när den ukrainska elen är utslagen kapas de sista formella banden mellan Ukraina och Krim.

Trots att majoriteten av Krims befolkning anses vara för annekteringen av Krim, anses majoriteten av krimtatarerna vara emot.