Hoppa till innehållet

Utrikes

Krim mörklagt efter att nationalister sprängde ledningar

Emil Bakhshish med familj tvingas äta middag upplyst av endast stearinljus sedan elledningarna sprängts av nationalister och stora delat av Krimhalvön blivit strömlös.
Emil Bakhshish med familj tvingas äta middag upplyst av endast stearinljus sedan elledningarna sprängts av nationalister och stora delat av Krimhalvön blivit strömlös. Bild: Bild: Donald Boström

Dagens ETC.

Sedan i söndags råder det undantagstillstånd på Krimhalvön. Orsaken är att extremnationalister sprängt kraftledningarna från Ukraina och gjort hela området strömlöst.

De två sista ledningarna med ström från Ukraina till Krim sprängdes på lördagsnatten. För en månad sedan sprängdes de två första. Krimtatarernas flaggor och symboler syns på de sprängde ledningsstolparna. Källor med god insyn pekar ut krimtatarerna som ansvariga för attackerna. En påstående som stärks när Lenur Islyamov, en av de framträdande krimtatarerna som lämnat Krim, uttalar sig i tv i skarpa ordalag att de inte tänker lämna området innan alla ledningar till Krim har kapats. Lenur Islyamov är ägare till tv stationen ATR, som sänder från Kiev sedan Ryssland stoppat hans sändningstillstånd på Krim.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka helt utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per månad – mer än halva priset

Från

Du får mer än halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser