Utrikes.

2019-07-11 10:01
  • Monumentet ”A bench by the road” kom till efter att författaren och nobelprisvinnaren Toni Morrison i ett tal 1989 sagt att det saknades minnesmärken över slavarna och deras historia. Idag finns 20 bänkar utplacerade på olika platser. Bild: Helena Gustavsson
    Monumentet ”A bench by the road” kom till efter att författaren och nobelprisvinnaren Toni Morrison i ett tal 1989 sagt att det saknades minnesmärken över slavarna och deras historia. Idag finns 20 bänkar utplacerade på olika platser.
  • Musikern Benjamin ”Benny” Starr bor i lilla Pineville, strax norr om Charleston vars senaste skiva “A water album” släpptes den 19 juni, datumet då slaveriet förbjöds i Texas 1865. Bild: Helena Gustavsson
    Musikern Benjamin ”Benny” Starr bor i lilla Pineville, strax norr om Charleston vars senaste skiva “A water album” släpptes den 19 juni, datumet då slaveriet förbjöds i Texas 1865.
  • Mashariki Jywanza är vice ordförande för den 30-årsfirande organisationer N’COBRA – The National Coalition of Blacks for Reparations in America. Bild: Helena Gustavsson
    Mashariki Jywanza är vice ordförande för den 30-årsfirande organisationer N’COBRA – The National Coalition of Blacks for Reparations in America.
Puffetikett
Dagens ETC

Krav på skadestånd för 200 års slavarbete

Bör USA betala skadestånd för slaveriet?

Andrew J. Rodrigues

Georgetown, South Carolina

Bild: Helena Gustavsson

Det beror på hur det görs. Att bara dela ut ett belopp till alla gör kanske att en del spenderar det nästa dag. Några dollar här och där gör ingen nytta, och ett verkligt skadestånd kommer att bli otroligt dyrt. Politiker i båda partier kommer att försöka stoppa det. Men det här landet skulle aldrig ha varit så rikt utan det vi bidragit med.

Jo-Ann Cantrell

Fort Mill, South Carolina

Bild: Helena Gustavsson

Nej, jag hade absolut inget med det att göra. Låt det förflutna vara. Ett sådant förslag skulle aldrig gå igenom. De grupper som är för det är desamma som vill riva olika monument, jag förstår inte poängen med det. Jag är inte rasist, jag tror på lika rättigheter för alla.

Charles M. Green

Georgetown, South Carolina

Bild: Helena Gustavsson

Jag har blandade känslor, lång tid har gått. Vi kommer inte att sitta och vänta på att det händer. Här i Georgetown har många svarta klättrat och lyckats trots omständigheterna. Vi har även en svart borgmästare nu. Men det vore det rätta. Samtidigt måste föräldrar ta ansvar och föra vidare en känsla av ansvar.

Martha Stay

Georgetown, South Carolina

Bild: Helena Gustavsson

Ja, jag kan absolut tänka mig det. Alla borde ges samma möjligheter. Det finns många rika människor och många fattiga, vi kan jämna ut oddsen lite. Hur det skulle kunna genomföras har jag inget svar på just nu.

Robert Gause

Myrtle Beach, South Carolina

Bild: Helena Gustavsson

Om jag fick 30 000 eller 50 000 dollar, så skulle det göra stor skillnad. Jag skulle lägga undan till barnen och starta en firma. Men om det någonsin händer så tror jag inte att det blir så mycket, kanske 5 000. Pengar är inte heller allt. Jobb och bostäder, allt som kan hjälpa människor på benen igen, behövs.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Slaveriet i USA

Den transatlantiska slavhandeln började på 1600-talet och var som mest omfattande under 1700- och 1800-talet.

Slaveriet förbjöds den 18 december 1865, då det 13:e tillägget till USA:s konstitution ratificerades.

Exakta siffror på hur många som förslavades eller dog till följd av slaveriet finns inte, men antalet offer tros vara minst 20 miljoner. Vid slaveriets avskaffande fanns nära 4 miljoner slavar i USA.

Värdet av slavarnas obetalda arbete är svårt att uppskatta. Bedömningarna av hur stora skadestånd som borde betalas ut skiljer sig också åt. En studie från University of Connecticut kom fram till siffran 5,9–14,2 biljoner dollar.