Hoppa till innehållet

På plats i Frankrike

Köttstopp i franska storstadens skolor

Frankrikes president Emmanuel Macron besöker en skola i sydvästra Frankrike. Ett beslut i Lyon om  att sluta servera kött på stadens skolor har väckt skarp kritik.
Frankrikes president Emmanuel Macron besöker en skola i sydvästra Frankrike. Ett beslut i Lyon om att sluta servera kött på stadens skolor har väckt skarp kritik. Bild: Bild: Charles Platiau/AP/TT

Dagens ETC

Köttindustrilobbyn rasar, jordbruksministern kallar det en skam och folk oroar sig för barnens hälsa. Man serverar nämligen inte kött i skolmatsalarna i Lyon just nu. ”Ett skandalöst beslut baserat på en skandalös ideologi”, twittrar inrikesminister Gérald Darmanin. Samtidigt blir allt fler fransmän vegetarianer.

Med en halv miljon invånare är Lyon Frankrikes tredje störst stad. I februari i år beslutade borgmästare Grégory Doucet att alla elever i stadens grundskole­matsalar ska äta samma mat. Detta för att underlätta organiseringen av de strikta corona­restriktionerna som pågått hela läsåret. Serveringen måste flyta smidigt för att avstånd ska kunna hållas. Om det ska serveras olika rätter, som halal, kosher eller vegetariskt, då blir det krångel, menar man. Så för att underlätta förloppet serveras inget kött alls under en period.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

Populärt val: 3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln