Utrikes.

2020-06-29 08:17
  • ” De anställda jobbar väldigt tätt intill varandra och en anledning till det är att tempot i produktionslinjen har höjts”, berättar Ben Lilliston om de amerikanska charkfabrikerna.  Bild: Tyson Foods
    ” De anställda jobbar väldigt tätt intill varandra och en anledning till det är att tempot i produktionslinjen har höjts”, berättar Ben Lilliston om de amerikanska charkfabrikerna. 
  • Över 27 000 anställda i den amerikanska köttindustrin smittats av covid-19. 86 har dött. Bild: Shutterstock
    Över 27 000 anställda i den amerikanska köttindustrin smittats av covid-19. 86 har dött.
  • Bild: Paul Sancya/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Köttfabriker bakom virusspridning i USA

Köttindustrin är en storspridare av coronaviruset I USA. Fler än 27 000 anställda har smittats. Samma tendens märks nu i Europa med virusutbrott på tyska och brittiska fabriker.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Aleja Perez såg hur allt fler av hennes kollegor vid löpande bandet på National Beefs slakteri­fabrik i Dodge City, Kansas, blev sjuka i covid-19. Perez, en 56-årig immigrant från Kuba, bad företagets HR-avdelning att få bli testad, men fick besked att hon måste fortsätta arbeta om hon inte har några symtom. Hennes son Yunier Santana bad henne att stanna hemma men hon ville jobba veckan ut.

– Enda anledningen till att hon fortsatte var bonusen, säger Yunier Santana till nyhetssajten Bloomberg.

I april införde National Beef en bonus motsvarande 5 000 kronor i veckan för anställda som fortsatte jobba under pandemin. Detta har varit vanligt inom köttindustrin under våren, trots uppmaningar från folkhälsomyndigheten CDC om att upphöra med utbetalningarna.

Den 6 maj dog Aleja Perez av covid-19. Två veckor senare mötte två av hennes kollegor samma öde. Yunier Santana sitter nu med sjukhusräkningarna och säger till Bloomberg att ingen på National Beef svarar på hans samtal.

I USA har över 27 000 anställda i köttindustrin smittats av covid-19, och 86 har dött. Läget är liknande på flera håll i världen. På en av Europas största köttfabriker, Tönnies i tyska Rheda-Wiedenbrück, har 1 300 av de cirka 6 000 anställda testats positivt för viruset. Nu sitter samtliga anställda i karantän och delstaten har blivit en av Europas värst virusdrabbade platser. Även Storbritannien, Spanien och Frankrike har haft virusutbrott på köttfabriker.

Kalla och fuktiga lokaler

Viruset trivs i fabriks­lokalerna, eftersom de är kalla och fuktiga. Det är också svårt att hålla säkerhetsavståndet när djurkropparna far förbi på löpande bandet. I USA beror smittspridningen på fabrikerna till stor del på ökade krav på lönsamhet, enligt Ben Lilliston på forskningsorganisationen Institute for Agriculture and Trade Policy.

– De anställda jobbar väldigt tätt intill varandra och en anledning till det är att tempot i produktionslinjen har höjts, säger Ben Lilliston till Dagens ETC.

Aleja Perez jobbade med att plocka bort märken från ko­tungor, mindre än en meter från sina kollegor.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– När varje kadaver rör sig så snabbt behövs det fler personer på det löpande bandet som utför varje arbetsmoment. Det gör att folk måste stå väldigt tätt intill varandra i de här jättelika fabrikerna, säger Ben Lilliston.

Hög andel migranter

En annan faktor är att arbetskraften vid köttfabrikernas löpande band – som redan innan pandemin bröt ut var ett av USA:s farligaste jobb – till hälften utgörs av immigranter. Samma fenomen rapporteras från Tyskland, där många av de som arbetar i köttfabrikerna är migranter från Rumänien och Bulgarien, som ofta bor tillsammans i sovsalar efter arbets­dagens slut.

– Många av de som arbetar på amerikanska köttfabriker pratar inte engelska och det påverkar kommunikationen kring de här frågorna, säger Ben Lilliston.

– Det leder också till att många av dem inte vågar säga ifrån om arbetsförhållandena är otrygga.

Färre inspektioner

Fyra stora företag står för 80 procent av den amerikanska köttindustrin: Tyson Foods, Cargill, National Beef och JBS SA. Sedan pandemin bröt ut har de gradvis infört skyddsåtgärder, som att sätta upp plexiglas-skydd mellan de anställda, dela ut skyddsutrustning och införa feberkontroller. Men de har inte gjort tillräckligt, menar Ben Lilliston.

– De måste se över hela sin affärs­modell och sakta ner tempot i produktionslinjen, så att de kan sprida ut arbetarna mer.

President Donald Trump har varit angelägen om att hålla köttproduktionen igång trots virusutbrotten i fabrikerna. Han har också skurit ner på OSHA, en myndighet som kontrollerar säkerheten på charkfabrikerna, vilket gjort att antalet inspektioner minskat. Den 28 april utfärdade Trump en order som klassar köttproduktion som ”väsentlig infrastruktur” som måste hållas igång under pandemin. Beslutet väckte stark kritik från fackföreningen United Food and Commercial Workers, UFCW, som organiserar köttindustriarbetare.

– Presidentens order tog inte hänsyn till de an­ställdas säker­het, säger Kim Cordova från UFCW till USA Today.

– Om det inte finns tydlig lagstiftning kommer företagen göra minsta möjliga.

De ledande köttfabrikörerna är stora donatorer till Republikanerna, och står dessutom för många arbetstillfällen i del­staterna. Det ger dem stor makt, menar Ben Lilliston på Institute for Agriculture and Trade Policy.

– Företagen har stort inflytande över guvernörerna i hela Mellanvästern. Väldigt få makthavare har stått upp mot dem.

Kött och corona

1 av 20 anställda i den amerikanska köttindustrin har blivit sjuka i covid-19.

I minst 12 av de 25 countyn i USA med flest smittade per capita är utbrotten kopplade till köttindustrin, visar en analys i den brittiska tidningen The Guardian.

Utöver dödsfallen bland slakterianställda har fyra av de inspektörer från USA:s jordbruksverk som kontrollerar slakterierna också dött av viruset.

l USA har världens högsta köttkonsumtion, 99 kilo per person och år, jämfört med 81,9 kilo i Sverige. I USA väntas pandemin leda till att kött­konsumtionen minskar för första gången sedan 2014.