Utrikes.

2020-09-28 15:13
Soldater från Azerbajdzjans armé.  Bild: Azerbaijan's Defense Ministry/AP
Soldater från Azerbajdzjans armé.
Puffetikett
Dagens ETC

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan eskalerar

Minst 16 soldater har dödats i en ny militär sammandrabbning om landområdet Nagorno-Karabakh.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den över 30 år gamla konflikten om den nordligaste gränsen i Armenien och Azerbajdzjan vid Kaukasusbergen blåste upp i juli då 16 soldater dödades. I söndags utbröt ännu en en våldsam sammandrabbning mellan länderna där ytterligare 16 soldater dog, rapporterar bland andra BBC. Det har även rapporterats om hundratals skadade och minst fem dödsfall bland civila. 

Båda sidor har anklagat varandra för att ha attackerat först, utan internationell övervakning på plats som kan verifiera uppgifterna. 

Området Nagorno-Karabakh är internationellt erkänt som del av Azerbajdzjan men styrt av etniska armenier sedan 1994. Efter ett par års vapenvila har konflikten kommit upp till ytan igen. I juli sa Azerbajdzjans president Ilham Aliyev att den ockuperade marken måste frigöras, något han under söndagen upprepade. 

– Vi försvarar vårt territorium, vår sak är rätt, sa han i ett tv-uttalande. 

Ryssland och Turkiet på varsin sida

Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan anklagade Azerbajdzjan för att ha planerat attacken.  

– Gör er redo att försvara vårt heliga hemland, sa han under söndagen. 

Flera länder och internationella institutioner har reagerat kraftigt. Ryssland som har en försvarspakt med Armenien vädjade om en omedelbar vapenvila. Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu uttryckte sitt stöd för Azerbajdzjan. 

– Turkiet stöder Azerbajdzjan till fullo med orubblig solidaritet. Vi kommer att stå vid Azerbajdzjan på det sätt som föredras, sa han i ett uttalande på söndagen. 

En eskalerande konflikt skulle kunna uppröra oljemarknaden då stora mängder naturgas och olja leds längs bergen vid södra Kaukasus.

Förespråkare från EU, FN, Nato och ett flertal EU-länder har vädjat om vapenvila. Både Ryssland och grannlandet Iran har erbjudit sig att arrangera fredssamtal.