Utrikes.

2019-01-31 13:47
Foto: Andreas H. Nilsson / SvD / SCANPIX
Puffetikett
Dagens ETC

Knapp seger för öppenheten i EU

Med knapp majoritet blev det i dag ja till att ledamöter i Europaparlamentet måste redovisa vilka lobbyister de har möten med, trots att den konservativa gruppen EPP fått igenom en sluten omröstning. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

– Jag är otroligt glad över att en majoritet av ledamöterna ställde sig bakom mitt förslag för tuffare lobbyregler. Gång på gång ser vi hur storföretagen lyckas vattna ur EU:s lagstiftning på till exempel klimatområdet. Genom större insyn i vem som träffar vem, kan vi jämna ut spelplanen mellan dem som har mycket pengar och dem som tjänar allmänintresset, säger Max Andersson (MP) som varit med och utarbetat förslaget. 

Med 380 röster för (376 röster krävdes för att förslaget skulle gå igenom) har Europaparlamentet nu avgjort att ledamöter som är ansvariga för en fråga ska bli tvungna att öppet redovisa alla schemalagda möten med lobbyister. Hittills har det inte funnits någon insyn i det. 

Massiv lobbyism

I Bryssel finns minst 30 000 lobbyister och runt 70 procent av dem företräder företag, enligt Corporate Europe Observatory som granskar lobbyismen. 


Den konservativa gruppen EPP fick igenom att omröstningen i parlamentet blev sluten, trots att det är mycket ovanligt med slutna omröstningar. Enligt tyska Daniel Caspary, en av ledamöterna i EPP, ville den konservativa gruppen genom den slutna omröstningen göra det möjligt för att ledamöter från andra grupper att rösta emot förslaget utan att utsättas för repressalier. 
Moderaterna Gunnar Hökmark och Christoffer Fjellner  i EPP-gruppen har tidigare sagt att de skulle rösta emot förslaget. A

Anna Maria Corazza Bildt däremot meddelade på Twitter efter omröstningen att hon välkomnar att förslaget gick igenom. ”Jag har inga problem med att parlamentariker ansvariga för lagstiftande arbete ska vara transparenta om möten med lobbyister”, skriver hon.