Hoppa till innehållet

På plats i Frankrike

Kidnappning avslöjade konspirationsnätverk – under ledning av guru

Franska åklagaren Nicolas Heitz håller ett porträtt av den försvunna Mia Montemaggi under en presskonferens vid Epinal Courthouse i Epinal, östra Frankrike den 14 april 2021, efter att hon efterlysts som kidnappad den 13 april.
Franska åklagaren Nicolas Heitz håller ett porträtt av den försvunna Mia Montemaggi under en presskonferens vid Epinal Courthouse i Epinal, östra Frankrike den 14 april 2021, efter att hon efterlysts som kidnappad den 13 april. Bild: Bild: Sebastien Bozon/TT

Dagens ETC

När en åttaårig flicka kidnappades i Frankrike avslöjades ett växande nätverk av konspirationsteoretiker. En guru bosatt i Malaysia hade en central roll i kidnappningen, och även om många avfärdar medlemmarna i dessa nätverk som ”patetiska eller galna” så har den franska säkerhetstjänsten börjat se dem som ett allt större hot.

Det såg ut att vara ett familjedrama. En förälder som hade förlorat vårdnaden om sitt barn och kidnappade det. Men kidnappningen, och slutligen frigivningen, av den åttaåriga flickan ”Mia” från den franska provinsen Les Vosges avslöjade en växande rörelse. Den utfördes av ett nätverk av konspirationsteoretiker – övertygade om en global konspiration ledd av ett ondskefullt pedofilnätverk – i nordamerikanska Qanons anda.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln