På plats i Uganda

Kidnappningar och tortyr kantade valet i Uganda

Elektrikern Julias Kiberu greps och bortfördes från Kisowera-området i Mukono-distriktet i december förra året. Han hölls på en hemlig plats i nästan två månader och utsattes för daglig tortyr av okända män.
Elektrikern Julias Kiberu greps och bortfördes från Kisowera-området i Mukono-distriktet i december förra året. Han hölls på en hemlig plats i nästan två månader och utsattes för daglig tortyr av okända män. Bild: Bild: Sofi Lundin

Dagens ETC. Vad hände egentligen kring valet i Uganda i januari i år? Människorättsorganisationer har rapporterat om omfattande våld, hot, trakasserier, bortföranden och mord på medlemmar av oppositionen. Dagens ETC har mött några av dem som utsatts för kidnappningar och brutal tortyr under tiden före och efter valet.

Sofi Lundin

Den 21 december 2020, Mukono-distriktet: Klockan är åtta på kvällen och Julias Kiberu och hans vänner är samlade för att spela biljard på den öppna platsen vid huvudvägen. I närheten steker någon mandazis, afrikanska munkar, andra köar utanför den lilla kiosken. Det är en helt vanlig kväll i byn Kisowera.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Sofi Lundin